2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öt toronyház 4000 lakóját lakoltatták ki Londonban az életveszélyes szigetelés miatt

2017. június 24. 21:29, utolsó frissítés: 21:30

Szombatra virradóra éjjel lakoltatták ki öt toronyház 4000 lakóját a brit fővárosban, mert ott is életveszélyes a szigetelés - írja az Index.hu.

700-nál több lakásban 4000 lakója van a Chalcots komplexumnak Londonban. A városközponttól nem is messzi Camdenben lévő öt betontornyot még a hatvanas években húzták fel, a 19 és 23 emeletes épületeket néhány éve felújították. A szigetelési munkálatokat ugyanaz a cég csinálta, mint akik a múlt szerdán leégett Grenfell Toweren dolgoztak.

A Grenfellben hivatalosan 79, valójában valószínűleg száznál is több ember égett el elevenen. Egy lángra kapó zárlatos hűtőből a házon lévő külső szigetelés miatt lett tömegkatasztrófa: az nemhogy tűzálló nem volt, de viharos sebességgel vitte tovább a lángokat a többi emeletre.

Miközben a londoni rendőrség nyomozása valószínűleg már emberölésről fog szólni, más épületek kapcsán is nagy a félelem. Az önkormányzati bérlakásoknak épült nagy Chalcots komplexumban ugyan nem pont ugyanazt a szigetelést alkalmazták, mint Grenfellben, de az itteni megoldás is tűzveszélyes.

Az elmúlt napokban kiabálásoktól hangos lakógyűléseken próbálták a tisztviselők tisztázni a helyzetet, és az önkormányzat is azt közölte, hogy átvizsgálják a ház teljes biztonsági rendszerét, mindenekelőtt pedig azonnal belefognak a házfalak külső szigetelésének eltávolításába.

Először arról volt szó, hogy eközben a ház lakói lakásaikban maradhatnak, de az önkormányzat azt jelezte, addig sem tudják garantálni a biztonságukat. Hamarosan már az egyik torony, majd mindegyik teljes kiürítésééről kezdtek beszélni.

Ez péntekről szombatra virradó éjjel meg is történt. Bár nyolcvanvalahányan nem voltak hajlandók elhagyni a lakásukat, sok száz embert átmeneti szállásokra és hostelekbe költöztettek, vagy rokonoknál, ismerősöknél kerestek menedéket. A munkálatok az ígéretek szerint három-négy hétig tartatnak majd a Guardian információi szerint. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS