2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádat emeltek egy férfi ellen New Yorkban, amiért csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

2017. június 23. 09:39, utolsó frissítés: 09:39

New York Bronx negyedében vádat emeltek egy amerikai férfi ellen, mert a Közel-Keleten csatlakozni akart az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.

A 30 éves Saddam Mohamed Raishanit a Kennedy nemzetközi repülőtéren tartóztatták le, amikor felszállni készült egy - a portugál fővároson, Lisszabonon keresztül - a törökországi Isztambulba induló járatra.

Az ügyészség tájékoztatása szerint az amerikai állampolgárságú férfi még januárban elmondta egyik ismerősének, aki történetesen a belbiztonsági szervek informátora volt, hogy korábban segített az egyik barátjának csatlakozni az Iszlám Államhoz, még a repülőtérre is kivitte őt, és jómaga sajnálja, hogy nem csatlakozott a barátjával együtt a terrorszervezethez.

Az informátor májusban összehozta őt egy magát szintén az Iszlám Állam hívének mondó férfival, aki azonban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) titkos ügynöke volt. Az ügynök azzal csalta lépre Raishanit, hogy javasolta: utazzanak együtt az Iszlám Államhoz harcolni. Együtt kezdték az út megtervezését, Raishani ápolóként akart jelentkezni, a titkos ügynöknek pedig azt javasolta, hogy menekülteket istápoló segélymunkásnak tüntesse fel magát.

Raishani ellen külföldi terrorista szervezetnek nyújtott támogatás miatt emelnek vádat, s ha bűnösnek találják, húsz évig tartó börtönbüntetést szabhatnak ki rá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS