2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump jót szórakozott azon, hogy félrevezetően twittelt a kirúgott FBI-igazgató felvételeiről

2017. június 23. 08:59, utolsó frissítés: 08:59

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön közölte: nincsenek felvételei a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatójával, James Comeyval folytatott beszélgetéseiről.

Az elnök két Twitter-bejegyzésben tette közzé, hogy nem készített és nincs a birtokában mások által készített felvétel sem a James Comeyval folytatott megbeszéléseiről.

"Elképzelésem sincs, hogy vannak-e 'szalagok' vagy felvételek a James Comeyval folytatott beszélgetéseimről, de én nem csináltam és nálam nincsenek is ilyen felvételek" -- fogalmazott bejegyzésében Donald Trump.

Az elnök néhány héttel ezelőtt, a James Comey kongresszusi meghallgatása előtti napokban engedte sejteni, hogy hang- vagy videoszalagok őrzik a beszélgetéseket, mintegy figyelmeztetve az elbocsátott FBI-igazgatót arra, vigyázzon, mit mond, mert vannak felvételei, amelyek e beszélgetéseket tanúsítják. "Mielőtt kiszivárogtatásokba kezdene a sajtónak, James Comey reménykedjen csak, hogy nincsenek 'szalagok' a beszélgetéseinkről" - írta május 12-én kelt Twitter-üzenetében Trump. Ezt követően a kongresszus hírszerzési bizottságai ez ügyben vizsgálatot indítottak, s felszólították a Fehér Házat az esetleges felvételek átadására.

Az amerikai sajtóban egymás után jelentek meg - meg nem nevezett forrásokra hivatkozó - információk arról, hogy Trump a legközelebbi munkatársainak azt mondta volna: így akarta arra késztetni James Comeyt, hogy a szenátus hírszerzési bizottsága előtt az igazat mondja.

A CNN hírtelevízió kormányzati forrásokra hivatkozó értesülései szerint Donald Trump "jót mulatott" a hangszalagokat emlegető bejegyzése utáni zűrzavaron.

A Fehér Ház szokásos napi sajtóértekezletén Sarah Huckabee Sanders helyettes szóvivő - kérdésre válaszolva -leszögezte: az elnök nem bánta meg a félrevezető Twitter-bejegyzést.

Sarah Huckabee Sanders kitért az elnök egy másik, szintén csütörtöki Twitter-bejegyzésére is, amelyben Trump Jeh Johnson, az Obama-kormányzat belbiztonsági miniszterének szerdai kongresszusi meghallgatására utalva azt írta: az a vád, hogy választási kampányának munkatársai tavaly együttműködtek volna oroszokkal, csak kitaláció, a demokraták műve, hogy megpróbálják igazolni választási vereségüket.

A szóvivő hangsúlyozta: Donald Trump elnök meggyőződése, hogy az amerikai hírszerző szervezetek megpróbálják aláásni az ő és a kormánya legitimitását.

Csütörtöktől egyébként a Fehér Ház betiltotta a televíziós közvetítéseket a napi sajtószóvivői tájékoztatókról. Ezt Steve Bannon stratégiai főtanácsadó azzal viccelte el, hogy Sean Spicer szóvivő meghízott, ezért nem szabad már közvetíteni róla. Chelsea Clinton, Bill és Hillary Clinton lánya tweetben háborodott fel amiatt, hogy "fat shaminget" használnak az átláthatóság csökkentésére. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS