2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

62-en haltak meg a hétvégi súlyos erdőtűzben Portugáliában

2017. június 19. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Hatvankét ember meghalt, ötvenkilenc pedig megsérült egy szombaton keletkezett rendkívül heves erdőtűzben a Portugália középső részén található Leiria térségében. A továbbra is tomboló, számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A kormány vasárnap háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.
A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében keletkezett, sokakat az autóúton ért. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.
A tűzvész oka természetes eredetű: a száraz viharok okozták - amikor az esőcseppek még a földet érés előtt elpárolognak, a villámlás pedig eső hiányában sokkal könnyebben okoznak tüzeket. Villámok azonban ugyanúgy vannak, mint normál esetben, csakhogy az eső nélkül jóval könnyebben tudnak tüzeket létrehozni. Portugáliában ráadásul szombaton a 40 Celsius fokot is meghaladta a hőmérséklet, így keletkezhetett egy akkora tűzvész, amihez vasárnap több mint 700 portugál tűzoltót rendeltek ki 224 tűzoltóautóval, akiknek a munkáját két repülőgép is segíti. (mti, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS