2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beperelte Trumpot az amerikai főváros és Maryland állam

2017. június 12. 19:06, utolsó frissítés: 19:06

Maryland állam és az amerikai szövetségi főváros, Washington DC főügyésze pert indít Donald Trump elnök ellen alkotmánysértés gyanúja miatt. A kérelmet hétfőn délelőtt nyújtották be egy marylandi szövetségi bírósághoz. A kérelem érvelése kísértetiesen hasonlít az év elején egy civil szervezet New Yorkban benyújtott keresetéhez - írta a The New York Times.

A Maryland és Washington DC keresetében foglaltak szerint Donald Trump változatlanul birtokolja a nevével fémjelzett vállalatbirodalmat, és ezzel aláássa a közbizalmat és megsérti az alkotmányt, amely megtiltja, hogy egy elnöknek saját üzleti vállalkozása legyen.

A kereset szerint nem világos, hogy Trump elnök az ország, vagy a saját bel-, és külföldi vállalkozásai érdekeit tekinti-e elsődlegesnek a döntései meghozatalakor.

Az érvelésben az is szerepel, hogy Donald Trump üzleti érdekeltségei klienseket csábítanak el Maryland és Washington DC kormányzatainak cégei elől, és ezzel közvetlenül anyagi kárt okoznak nekik. A fővárosban nemrégiben megnyílt Trump-szálloda például vetélytársa lett a főváros és az egyik marylandi megye hasonló vállalkozásainak, amelyek adóbevételekkel gazdagítják a helyi kormányzatokat.

Az ügyészek úgy vélik, hogy az elnök a hatalmát használja fel arra, hogy a családi tulajdonában lévő szállodáiba és éttermeibe külföldi diplomatákat irányítson. Jóllehet, a Trump-vállalkozások is fizetnek adót, de előnytelen versenyhelyzetbe hozzák a marlandy és washingtoni vállalkozásokat - érvelnek a jogászok.

A hasonló értelmű, korábbi keresetet az igazságügyi minisztérium elutasította.

A jelenlegi keresetet hangsúlyosabbá teszi, hogy kormányzati szervek nyújtották be. Először fordul elő az amerikai történelemben, hogy egy szövetségi állam azzal vádol meg hivatalban lévő elnököt, hogy megsérti az alkotmány egyik záradékát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS