2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dokumentumokat kértek az orosz beavatkozást vizsgáló kongresszusi bizottságok Comeytól és a Fehér Háztól

2017. június 10. 09:14, utolsó frissítés: 09:14

A tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásokat vizsgáló kongresszusi bizottságok dokumentumokat kértek be mind a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatójától, James Comeytól, mind a Fehér Háztól.

A képviselőház hírszerzési bizottságának két tagja, Mike Conaway texasi republikánus és Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő levélben kérte James Comey volt FBI-direktortól a Donald Trumppal folytatott beszélgetéseiről készült feljegyzéseit. A két képviselő ugyancsak levelet intézett Don McGahnhoz, a Fehér Ház jogi főtanácsadójához, arra kérve, hogy amennyiben az elnöki hivatalban vannak feljegyzések és hanganyagok az elnök és Comey közötti beszélgetésekről, a bizottság másolatot kér róluk.

A szenátus igazságügyi bizottsága Daniel Richmanntől, a Columbia Egyetem jogászprofesszorától kért be dokumentumokat. Richmann volt az, akiről csütörtöki szenátusi meghallgatásán James Comey azt mondta: az egyik barátját megkérte, hogy szivárogtassa ki a sajtónak az elnökkel folytatott beszélgetéseit rögzítő feljegyzéseit. Az igazságügyi bizottság Comey feljegyzéseinek másolatát igényli Richmanntől.

Comey kongresszusi meghallgatására rendkívül sokan voltak kíváncsiak. Pénteken a New York-i székhelyű Nielsen közvélemény-kutató intézet nyilvánosságra hozta, hogy felmérései szerint több mint 19 millió amerikai követte az eseményt a televízióban. A legtöbben, 3 millió 295 ezren az ABC televíziót nézték, a legkisebb publikuma pedig az MSNBC televíziónak volt: 2 millió 719 ezer amerikai kapcsolt erre a csatornára.

A Nielsen felmérése nem foglalja magában a C-Span közszolgálati televízió és az online közvetítések nézettségi adatait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS