2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a brüsszeli polgármester

2017. június 09. 09:15, utolsó frissítés: 09:15

Lemondott posztjáról a belga főváros polgármestere csütörtökön, miután kiderült, hogy éveken át nagyobb összegű havi juttatásban részesült, amiért részt vett egy hajléktalanokat segítő nonprofit szervezet igazgatótanácsi ülésein.

A közvélemény és még saját párttársai részéről is nagy nyomás nehezedett az elmúlt napokban Yvan Mayeurre, Brüsszel szocialista polgármesterére, miután nyilvánosságra került, hogy 2015-ben 16 800 eurót, tavaly pedig 18 900 eurót vett fel a közfinanszírozásból, de önkéntes munkásokkal működő, Samusocial nevű szervezettől.

Mayeur később azt állította, hogy havonta nettó 700 eurót kapott a szervezettől. "Szociális munkás vagyok, ez nem jótékonyság, hanem szakmai munka" - mondta a Le Soir című napilapnak.

A helyi sajtóhírek szerint a Samusocial büdzséjéből évente több tízezer euró jutott a szervezet munkáját felügyelő politikusoknak. Egyes jelentések szerint pedig még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán megtartották a szóban forgó üléseket, az igazgatótanács egy tagja azt mondta, hogy időnként csak telefonon egyeztettek.

Charles Michel miniszterelnök az önkéntes munkások "arculcsapásaként" értékelte a történteket.

Elio Di Rupo volt kormányfő, a szocialista párt elnöke pedig "szükségesnek" nevezte a tisztségét 2013 óta betöltő polgármester lemondását.

Az illetékes hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS