2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogosnak találta a törvényszék a gyergyószentmiklósi őrtűzhöz szállított fa miatt kirótt bírságot

2017. június 08. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

A Hargita megyei törvényszék szerdán kimondott jogerős ítéletben törvényesnek találta azt a bírságolási jegyzőkönyvet, amelyet 2015 októberében, Székelyföld határainak a kivilágításakor Gyergyószentmiklóson rótt ki a rendőrség a máglyához fát szállító személyre.

Az esetről Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke számolt be csütörtökön egy gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón, és az általa vezetett blogon.

A Hargita megyei rendőrség 2015-ben azért rótt ki 2000 lej bírságot, mert a gyergyószentmiklósi őrtűzgyújtás szervezői szállító levél nélkül szállították Árus Zsolt udvaráról az általa törvényesen vásárolt faanyagot a tűzgyújtás helyszínére. Amint Árus Zsolt emlékeztetett: a törvény értelmében 0,1 köbméter fölötti szállítmányok fuvarozásához kell szállító levelet kiállítani, az ügyben eljáró rendőr pedig 0,12 köbméterre becsülte a szállítmány volumenét. A bíróság mind alapfokon, mind másodfokon elutasította azt a kérést, hogy pontosan mérjék meg a lefoglalt fa mennyiségét, és állapítsák meg, hogy a szállítmány a törvény hatálya alá esett-e.

Árus Zsolt botrányosnak tartotta, hogy a bíró "megakadályozta az egyik felet, hogy bizonyítsa a maga igazát, majd igazat adott a másik félnek". Azt is sérelmezte, hogy a bíró arányosnak tartotta a 2000 lejes bírságot a tett súlyosságával.

A Gyergyószéki Székely Tanács elnöke kijelentette, a Strasbourgi emberjogi bíróságon folytatja a pereskedést.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 2015. október 24-én egy időben gyújtottak őrtüzeket Székelyföld határtelepülésein. A résztvevők Székelyföld határainak kivilágításával a régió önkormányzáshoz való jogát követelték.

A gyergyószentmiklósi őrtűz szervezőit a faanyag törvénytelen szállításáért bírságolta meg a rendőrség. Az SZNT háttérszervezeteiként működő Siculitas Egyesületnél és Sepsireform Egyesületnél az adóhivatal (ANAF) csalás elleni főosztálya tartott az őrtűzgyújtást követően ellenőrzést. A Siculitas Egyesület ellen kirótt tízezer lejes bírságot a bíróság később eltörölte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS