2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csütörtökön zajlanak az előrehozott választások Nagy-Britanniában

2017. június 08. 09:06, utolsó frissítés: 10:15

Megkezdődtek csütörtök reggel az előrehozott parlamenti választások Nagy-Britanniában.

A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra - romániai idő szerint 9 és éjfél - között voksolhat egyéni jelöltekre.

Véglegesnek tekinthető eredmények péntek délutánig várhatók.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök - aki korábban határozottan elvetette az idő előtti választásokat - április 18-án jelentette be teljesen váratlanul az előrehozott választások kiírását.

May egyebek mellett azzal indokolta az előrehozott választások meghirdetését, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalássorozatot az Európai Unióval.

A választások kiírása utáni első felmérések még elsöprő konzervatív győzelmet vetítettek előre. Az azóta eltelt hetekben azonban a konzervatívok korábbi 18-20 százalékpontos támogatottsági előnye jelentősen csökkent, és az utóbbi időszakban voltak olyan felmérések, amelyek szerint az abszolút többség megszerzése is kérdésessé vált a Konzervatív Párt számára.

Közvetlenül a szombati londoni merénylet előtt a YouGov Sunday Timesnak készült felmérése mindössze 4 százalékpontos különbséget mért. A Timesnak készített felmérésben már 7 százalékpontos a különbség, más közvélemény-kutatások 12-13 százalékpontos előnyt is mutatnak.

A legtöbb közvélemény-kutatás mindazonáltal még mindig a konzervatívok egyértelmű győzelmét jósolja, sőt, a The Independent már a Margaret Thatcher óta legnagyobb győzelmét vetíti elő a toryknak.

Ha egyik pártnak sem sikerül abszolút többséget elérnie, vagyis nincs olyan párt, amelyiknek az alsóházi frakciója eléri legalább a 326 főt, akkor nagy valószínűséggel az a párt próbálkozik először kormányalakítással, amelynek frakciója a legnagyobb létszámú, de ebben az esetben az új kormány megalakulása elhúzódhat.(mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS