2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Iszlám Állam magára vállalta az iráni támadásokat

2017. június 07. 13:19, utolsó frissítés: 13:44

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett az iráni parlament és a teheráni Khomeini-mauzóleum elleni szerdai támadás elkövetőjeként - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió, amelyet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett.

Egy fegyveres hatolt be szerdán az iráni parlament épületébe, és tüzet nyitott a biztonsági őrökre, egyiküket lábon lőtte, majd elfutott – jelentette a Farsz és a Mehr félhivatalos iráni hírügynökség. Az iráni állami tévé szerint nem egy, hanem összesen négy támadó rontott be a parlamentbe, ahol összesen nyolc ember sérült meg.

A Tasnim iráni hírügynökség később azt közölte, hogy heten haltak meg az iráni parlament elleni fegyveres támadásban, és a támadók négy túszt ejtettek. Hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg.
Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szerint a lövöldözés közben tovább ülésezett a törvényhozás, amit közvetített az állami rádió, és ebből arra lehet következtetni, hogy a támadás nem a parlamenti ülésteremben történt. A Tasnim hírügynökség szerint a képviselőknek nem esett bajuk.

Nem sokkal később öngyilkos merénylet történt a parlamenttől körülbelül húsz kilométerre, Ruholláh Khomeini ajatollah mauzóleumánál, és ugyanott fegyveresek nyitottak tüzet az emberekre. Többen is megsérültek.

Az állami tévé úgy tudja, hogy a mauzóleumnál is négy támadó volt, köztük egy öngyilkos merénylő. Egy őr meghalt, négyen megsérültek a csatorna információi szerint. Az IRNA iráni hírügynökség öt sérültről tud. Egyes források szerint az öngyilkos merénylő egy nő volt.

Az iráni hírszerzési minisztérium szerint a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen elkövetett merényletek után a hatóságok meghiúsítottak egy harmadik támadást. A tárca arra kérte a teherániakat, hogy ne használjanak tömegközlekedési eszközöket – jelentette az IRIB iráni állami tévé. (mti, hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS