2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korrupcióellenes tüntetések voltak Pozsonyban és Kassán

2017. június 06. 09:04, utolsó frissítés: 09:04

Néhány ezer ember vett részt azon a két, korrupcióellenes tüntetésként meghirdetett megmozduláson, amelyet Pozsonyban és Kassán tartottak hétfőn a kora esti órákban.

Az incidens nélkül lezajlott, közel egy-másfél óráig tartó tüntetéseket, az áprilisban Pozsonyban tartott, hasonló méretű korrupcióellenes menet folytatásaként jelentették be a szervezők. Mindkét tüntetés Pozsony illetve Kassa óvárosában zajlott, a megmozdulások résztvevői többségükben kormányellenes jelszavakat skandáltak, és Robert Fico és kormánya egyes tagjainak illetve az országos rendőrfőkapitány távozását követelték.

A mostaniakat megelőző, áprilisi korrupcióellenes menetet arra hivatkozva kezdeményezték a szervezők, hogy ilyen módon akarnak hangot adni a "Szlovákiában egymást követő korrupciós ügyek" miatti elégedetlenségüknek. A mostani megmozdulásokat hasonlóan indokolták, mint fogalmaztak az a céljuk, hogy a korrupció ellen fellépni hivatott állami intézmények, a rendőrség, a bíróságok és az ügyészség "úgy működjenek, ahogy kell."

Az áprilisi és a mostani tüntetéseket hivatalosan két középiskolás fiatal kezdeményezte és szervezte. A megmozdulást viszont becslések szerint több tízezer eurós plakátkampány előzte meg, melyeknek a pozsonyi média is rendkívüli teret adott. A tüntetési menetet a szervezők "apolitikus rendezvényként" hirdették meg, de a megmozdulás résztvevőinek sorában a pozsonyi törvényhozás két nagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom vezető politikusait is látni lehetett.

A tüntetésekre a szlovák kormány sajtóosztálya az MTI-nek eljutatott közleményében úgy reagált, hogy: Robert Fico és kormánya mindig tiszteletben tartotta a törvényesen és a véleménynyilvánítás szabadság elveivel összhangban megtartott megmozdulásokat, és üdvözlendőnek tartják, hogy a fiatalok érdeklődnek a társadalmi témák iránt, de fontosnak tarják, hogy a hasonló megmozdulásokkal ne éljenek vissza politikai célból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS