2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összecsapott két tüntetőtábor Portlandben

2017. június 05. 09:21, utolsó frissítés: 09:21

Jobboldali demonstrálók és baloldali tüntetők csaptak össze vasárnap délután és este az Egyesült Államokban, az oregoni Portland városában.

Az összecsapást rohamrendőrök oszlatták szét, legalább 15 embert letartóztattak.

A "szólásszabadságért szervezett" szélsőjobboldali demonstrációt a városháza melletti téren tartották, amikor ellentüntetők jóval nagyobb csapata érkezett és inzultálni kezdte a demonstrálókat.

A Donald Trump amerikai elnök ellen is tüntetők, akik közül sokan fekete maszkot viseltek, "Antifasiszta Akció" feliratú zászlókat lengettek és "nácik, haza!" kiáltásokat hallattak, a Trump-hívők közül sokak kezében amerikai nemzeti lobogó volt és azt skandálták: "USA, USA".

Az ellentüntetők köveket és üvegeket hajigáltak, s amikor a helyzet kezdett elfajulni, rohamrendőrök léptek közbe. Mintegy 200 embert elkülönítettek, egyenként igazoltatták és lefotózták őket, és csak ezt követően engedték el őket.

A letartóztatásokkal egyidejűleg a rendőrök vadászkéseket és fegyvereket is elkoboztak. A CNN hírtelevízió helyszínről tudósító munkatársa szerint a letartóztatottak főként a baloldali tüntetők táborából kerültek ki.

A városban több mint egy hete nagy a feszültség. A helyiérdekű vasúton ugyanis május 26-án egy 35 éves - mint később kiderült: a fehérek felsőbbrendűségét hirdető - férfi inzultált egy muszlim fejkendőt viselő tinédzser lányt, s a védelmére kelő három férfi közül kettőt halálra késelt, a harmadikat pedig súlyosan megsebesítette.

A késeléses merényletet "elfogadhatatlannak" minősítette és elítélte Trump elnök is, aki az áldozatok méltatásakor kiemelte, hogy "szembeszálltak a gyűlölettel és a türelmetlenséggel".

Az elkövető, Jeremy Christian - aki ellen gyilkosság miatt már vádat is emeltek -, arra hivatkozott, hogy "szólásszabadság van", és jogában állt muszlim fejkendője miatt megjegyzéseket tenni a lányra.

A vasárnapi tüntetést olyan szélsőjobboldali csoportok szervezték, amelyek a korlátlan szólásszabadság mellett érvelnek. Portland polgármestere, Ted Wheeler - a városban uralkodó feszült légkörre hivatkozva - arra kérte a szövetségi hatóságokat, hogy vonják vissza a demonstrációra kiadott engedélyt. Ez azért nem történt meg, mert az engedélyt már hetekkel a késelés előtt kiadták. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS