2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Semjén: soha nem látott támogatása van a külhoni magyarságnak

2017. június 04. 13:59, utolsó frissítés: 13:59

Soha nem látott támogatása van a külhoni magyarságnak - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kossuth rádió Vasárnapi Újság műsorában.

Kifejtette: a külhoni magyarság támogatása 2010-hez képest megtízszereződött, a gazdaságit is ideszámolva, meghúszszorozódott. "Felelősséggel mondom, hogy kormány annyit még nem tett a külhoni magyarságért, mint az Orbán-kormány" - fogalmazott a miniszterelnök helyettes.

Semjén Zsolt kiemelte: a kultúra, az oktatás mellett a támogatást kiterjesztették a gazdaságra is vissza nem térítendő támogatás, illetve kedvezményes hitel formájában.

"Demográfiában és össznemzetben gondolkodunk" - szögezte le Semjén Zsolt, példaként említve az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztését a külhoni magyarságra.

Az eredmények már láthatók, az asszimilációt sikerült lelassítani, a tömbmagyarságnál már látszik a trendfordulás tendenciája - hívta fel a figyelmet.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: az együttes össznemzeti támogatás, azaz a kulturális támogatás, az oktatási intézmények fenntartása, az állampolgárság megadása, a szavazati jog, a gazdaságfejlesztés, a demográfiai segítség együttesen alkalmas arra, hogy megtartsa a külhoni magyarságot identitásában, gazdasági erejében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS