2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, halálos áldozatok is vannak

2017. június 04. 01:39, utolsó frissítés: 18:10

UPDATE 7: Őrizetbe vettek tizenkét embert vasárnap a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának egységei az előző éjjel elkövetett londoni merénylettel összefüggésben. A Scotland Yard vasárnap délutáni bejelentése szerint az őrizetbe vételek a kelet-londoni Barking városrészben történtek, és a környék számos lakóingatlanában további házkutatások zajlanak.

A Scotland Yard közleménye szerint a merénylet sérültjei között két rendőr van. Állapotuk súlyos, de nem életveszélyes - közölte vasárnap délutáni tájékoztatójában a Scotland Yard.

A környéket továbbra is kordonok zárják le, és a rendőrség kéri a lakosságot, hogy kerülje a London Bridge és a Borough Market térségét. A Scotland Yard kérte azt is, hogy a lakosság őrizze meg nyugalmát, de legyen éber, és bármilyen - akár jelentéktelennek tűnő - gyanús jelről értesítse a terrorellenes hatóságokat. A rendőrség kérte emellett, hogy akinek fotói vagy videófelvételei vannak az incidensről, juttassa el azokat a Scotland Yardhoz.

UPDATE 6: A rendőrség vasárnap délelőtti adatai szerint heten haltak meg a szombat éjjeli londoni merényletben.

Az első beszámolók hat halálos áldozatról szóltak, de Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a halálos áldozatok száma hét. Megerősítette, hogy a London hídon, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett gázolásos és késeléses merényletben 48-an megsérültek.

Cressida Dick megerősítette azt is, hogy a helyszínre érkező fegyveres rendőri egységek mind a három elkövetőt megölték, és a rendőrség szerint a támadásnak nincs további olyan tettese, aki elmenekült volna a helyszínről.

A Scotland Yard főparancsnoka szerint a helyzet teljes mértékben a hatóságok ellenőrzése alatt áll.

UPDATE 5: A legfrissebb jelentések szerint az eseteknek a 6 halálos áldozat mellett 48 sérültje van.

UPDATE 4: Legkevesebb hat embert megölt három merénylő szombat éjjel London belvárosában. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap kora reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal.

A rendőrség azt feltételezi, hogy a megölt három támadó követte el a brit fővárosban, a London hídon (London Bridge) és a közeli piacon, a Borough Marketen a terrorcselekményeket. A Scotland Yard szerint a merénylőcsoportnak nem volt több tagja.

A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.

Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy a támadók öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van. Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrök. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve. A Sun című napilap értesülése szerint a támadók bádogpalackokból házilag készített mellényt viseltek, hogy megvédje őket a késszúrásoktól. Feltehetően ezekről a mellényekről hitték először azt, hogy robbanóanyagot tartalmazhatnak.

A londoni mentőszolgálat vasárnap reggeli tájékoztatása szerint harmincnál több sebesültet vittek öt londoni kórházba, több embert könnyebb sebesülésekkel a támadások helyszínén láttak el.

A merénylet a brit főváros szívében történt. A London hídon egy fehér furgon nagy - egyes szemtanúk becslése szerint óránkénti 80 kilométert elérő - sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrott három ember, és késsel támadt a járókelőkre a Borough Market környékén.

UPDATE 3: A Scotland Yard már vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a London hídon és a Borough Market mellett elkövetett merényletet. A rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok "potenciális terrorcselekményként" kezelik a történteket.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Theresa May elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA.

UPDATE 2: A rendőrség terrorcselekménynek nyilvánította a London Bridge-en történt halálos gázolást, illetve a Borough Marketnél történt késelésest. A közlésük szerint a a Vauxhall városrészben történt incidensnek nincs köze az előbbiekhez.

UPDATE: A Scotland Yard tájékoztatása szerint több halálos áldozata van a London Bridge-en történt gázolásnak.

A hídon szombat éjjel egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött. Szemtanúk beszámolója szerint a járműből ezután három ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén. A Scotland Yard megerősítette a Borough Marketnél történt késeléses támadás hírét. A rendőrségi tájékoztatás szerint lőfegyverhasználat is történt.

A Downing Street közölte, hogy Theresa May miniszterelnök folyamatos tájékoztatást kap a rendőrségtől.


***

Gyalogosokat gázolt el szombat este egy furgon London egyik legismertebb hídján, a London Bridge-en. A hidat lezárták, a helyszínen fegyveres rendőri egységek tartózkodnak. A Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy "incidens" történt a hídon.

A rendőrség közölte azt is, hogy egy másik "incidens" is történt a hídhoz közeli piac, a Borough Market környékén, és ott szintén fegyveres rendőrök tartózkodnak. A rendőrség arról twittelt, hogy a Vauxhall városrészben is történt egy incidens.

Szemtanúk helyszíni beszámolói szerint egy fehér furgon felhajtott a híd déli járdájára, ahol öt-hat gyalogost elütött. A jármű állítólag elhajtott a helyszínről, egyes beszámolók szerint ugyanakkor a rendőrök egy férfit őrizetbe vettek. A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk egyike lövéseket is hallani vélt. Ezeket az értesüléseket a rendőrség vasárnap hajnalig nem erősítette meg.

A London Bridge környéke rendkívül népszerű, szombat esténként igen zsúfolt turistaközpont. A városrészben rengeteg étterem, pub és szórakozóhely működik. A híd közvetlen közelében emelkedik Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a több mint 300 méter magas Shard, amelyben szintén számos étterem és egy szálloda is van.

Márciusban egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Nem egészen két hete egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő hajtott végre robbantásos merényletet, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve. A manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS