2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai védelmi miniszter: Trump türelme elfogyott Észak-Koreával szemben

2017. június 03. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

James Mattis amerikai védelmi miniszter Szingapúrban egy biztonságpolitikai konferencián beszélt arról, hogy Észak-Korea egyértelmű és valódi veszélyt jelent az egész világra, és szorgalmazta, hogy Kína bírja jobb belátásra Phenjant.

A gondot az jelenti, hogy Észak-Korea egyre nagyobb lépésekben fejleszti atomfegyvereit és a célba juttatásukra alkalmas nagy hatótávolságú rakétáit. Mattis fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Donald Trump amerikai elnök egyértelművé tette, az Észak-Koreával szembeni stratégiai türelem elfogyott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag újabb szankciókat szavazott meg pénteken Észak-Korea ellen. Az Egyesült Államok által beterjesztett határozat elfogadásával felkerült a BT szankciós listájára újabb tizenöt észak-koreai magán- és négy jogi személy, akik, illetve amelyek valamilyen módon köthetők az észak-koreai atom- vagy a rakétaprogramhoz. A javaslatról az Egyesült Államok öt héten át egyeztetett a Phenjan legfőbb szövetségesének tartott Kínával.

James Mattis elmondta, hogy az Egyesült Államok a térségbeli stabilitás fenntartása érdekében fenntartja katonai jelenlétét Dél-Koreában, folytatja a tengeri és a légi járőrözést a Dél-kínai-tengeren, és kiáll a hajózás és a repülés szabadságának fenntartása mellett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS