2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbantottak Kabulban, 80-an meghaltak, több százan megsérültek

2017. május 31. 10:29, utolsó frissítés: 15:58

UPDATE 13.19: A német nagykövetség személyzeti tagja is megsérültek a kabuli robbanásban. A tálib felkelők elhatárolódtak a merénylettől.

UPDATE: 80-ra emelkedett a halottak száma, a sebesülteké pedig 350-re. Mind a német, mind a francia nagykövetség épülete megrongálódott.

__________

Erős robbanás rázta meg Kabult szerdán reggel, a merényletben 15 személy életét veszítette, több százan megsebesültek. A robbanás az elnöki palota és a környékén levő nagykövetségek közelében történt - számol be a BBC News alapján a Mediafax.

Franciaország nagykövetségének épülete károsodott, de nem tudni, hogy a személyzet tagjai között vannak-e sérültek. A német diplomáciai képviselet esetében sincs hír sérültekről. A robbanás csúcsidőben történt, az afgán egészségügyi miniszter szerint a halottak száma eléri a 15-öt és legkevesebb 300-an megsebesültek.

A környékbeli lakások több száz méteres körzetben károsodtak, több személyt is súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A helyszínt a rendőrség lezárta.

Előzetes információk szerint a robbanást egy autóba helyezett bombával okozták az elkövetők a Zanbaq téren, a városközpontban.

Az amerikai hatóságok szerint az afganisztáni helyzet súlyosbodott az utóbbi időszakban. Május elején legalább 8 civil halt meg egy öngyilkos merénylet következtében. A robbantás az Egyesült Államok nagykövetsége mellett történt és egy NATO konvoj ellen irányult.

A szerdai robbantás kapcsán Basir Mujahid, a kabuli rendőrség szóvivője elmondta, nem világos, hogy mi volt a támadók célpontja, ugyanis a német nagykövetség mellett több fontos épület is van a merénylet által érintett zónában. A robbanás körzetében több mint 30 autó tönkrement.

A merényletet mindeddig egyetlen terrorista szervezet sem vállalta magára. Múlt hónapban tálib felkelők közölték, hogy a tavasz folyamán merényletek sorozatát tervezik elkövetni afgán és külföldi katonai erők ellen. Az Egyesült Államok mintegy 8400, a NATO pedig 5000 katonát állomásoztat Afganisztánban. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS