2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump elítélte a rasszista indíttatású portlandi késelést

2017. május 30. 09:26, utolsó frissítés: 11:08

Donald Trump elnök hétfőn elítélte a hét végén az oregoni Portlandben elkövetett, rasszista hátterűnek tartott halálos késeléseket.

Az elnök Twitter-bejegyzésben"elfogadhatatlannak" nvezte a történteket. "Az áldozatok a gyűlölettel és a türelmetlenséggel szálltak szembe, nevüket imádságunkba foglaljuk" - fogalmazott üzenetében Donald Trump.

Szombat hajnalban az Oregon államban lévő Portlandben egy azóta őrizetbe vett férfi, Jeremy Joseph Christian, egy vonaton inzultált egy hidzsábot (kendőt) viselő 16 éves fiatal lányt. Szememtanúk szerint azt kiáltotta oda neki, hogy "nincs helyed a mi országunkban" és "minden muszlimnak meg kell halnia".

Három férfi a lány védelmére kelt, mire Joseph Christian megkéselte őket: ketten meghaltak, a 21 éves harmadik áldozatot súlyos sérülésekkel, válságos állapotban, kórházban ápolják.

Az egyik halálos áldozat, az 53 éves Rick Best, négy gyermeket nevelő, háborús veterán, a másik pedig Taliesin Namkai Meche tavaly diplomázott, 23 éves közgazdász volt

Az elkövetőt letartóztatták, s nyilvánosságra került az is, hogy a szélsőséges, a fehér felsőbbrendűséget hirdető 35 éves férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt.

A tragédia nagy visszhangot keltett az Egyesült Államokban. Kate Brown, Oregon állam kormányzója "szívszorítónak" nevezte a történteket, a városban több mint ezren virrasztottak a meggyilkoltak emlékére és családjaik megsegítésére gyűjtés kezdődött. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS