2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Külügyminiszter-helyettesüket jelölik az oroszok ENSZ-képviselőjüknek

2017. május 25. 19:51, utolsó frissítés: 19:51

Jóváhagyta az orosz parlament alsóházának külügyi bizottsága csütörtökön Vaszilij Nyebenza külügyminiszter-helyettes jelölését Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének posztjára.

Nyebenza 55 éves, 1983 óta karrierdiplomata, 2013 óta miniszterhelyettes a külügyi tárcánál.

Oroszország előző ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin, aki több mint egy évtizeden át képviselte hazáját a világszervezetben, februárban a szolgálati helyén, New Yorkban halt meg váratlanul. Feladatkörét ideiglenesen helyettese, Vlagyimir Szafronkov vette át, aki április közepén a brit hivatali partnere elleni éles, tegező kirohanásával hívta fel a figyelmet.

Moszkva a washingtoni nagyköveti posztra is külügyminiszter-helyettest jelölt, Anatolij Antonov személyében.

A jelenlegi misszióvezetőt, Szergej Kiszljakot az amerikai média a tavalyi elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás egyik kulcsszereplőjeként emlegeti. Kiszljakot, aki 2008 óta áll a washingtoni amerikai nagykövetség élén, Moszkva a Kommerszant szerint az ENSZ terrorellenes bizottságának igazgatói posztjára jelölte.

Csütörtöki sajtóértekezletén egyébként Marija Zaharova külügyi szóvivő azzal vádolta meg a CNN amerikai hírtelevíziót, hogy az tudatos szerkesztőségi politikával törekszik Kiszljak lejáratására. Zaharova kifogásolta, hogy a tévé alaptalanul, de rendszeresen "legfelső kategóriájú kémként és beszervezőként" állítja be a diplomatát.

A szóvivő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy mindez olyan washingtoni kormányzati tisztségviselők sugalmazására történik, akik nem lelkesednek az orosz-amerikai kapcsolatok javulásának lehetőségétől.

Az orosz alkotmány és az Állami Duma házszabálya értelmében a külügyi bizottság a diplomáciai tárca ajánlása alapján részt vesz a misszióvezetők kinevezéséről vagy visszahívásáról szóló konzultációban. A nagykövetek kinevezéséről az elnök dönt rendelet formájában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS