2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy családon belüli erőszak áldozata nyert pert a román állam ellen a CEDO-n

2017. május 23. 19:09, utolsó frissítés: 2017. május 24. 10:43

Pert vesztett a román állam egy családon belüli erőszak ügyben az Európai Emberjogi Bíróságon. A román államnak 9800 euró morális kártérítést kell fizetnie a felperesnek, aki azért fordult a bírósághoz, mert a román állam képtelen volt megvédeni őt agresszív férjével szemben.

A döntést május 23-án mondta ki az emberjogi bíróság az emberi jogi egyezmény 3. és 14. cikkelyének megsértése miatt.

A családon belüli erőszakot elszenvedett nő azt követően vitte az emberjogi bíróság elé az ügyet, hogy a hatóságok az ismétlődő agresszió ellenére sem tettek semmiféle konkrét lépést, hogy a bántalmazótól megvédjék. A nő 1979-től élt házasságban a bántalmazóval, négy közös gyermekük van. A házasság alatt a férje folyamatosan bántalmazta, majd ezek a bántalmazások egyre súlyosabbá váltak, amikor a nő 2007-ben benyújtotta a válókeresetet. A válás 2008-ban történt kimondásáig nyolc alkalommal bántalmazta a nőt a férje, 2-től 10 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva neki. A nő minden egyes alkalommal feljelentést tett, azonban öt esetben nem indult eljárás és három esetben nem találták bűnösnek a férfit. Sőt, az is előfordult, hogy a hatóságok a nyomozati fázisban úgy értékelték, a nő provokálta ki az agressziót. A férfit minden esetben pénzbírsággal sújtották csupán, annak ellenére, hogy a felesége a hatóságokkal közölte, hogy életveszélyben érzi magát.

A nő az emberjogi bírósághoz benyújtott keresetében azt írta, hogy a román hatóságok eljárása miatt sokszor érezte magát védtelennek és megalázottnak.

A bíróság döntésében megállapította: aggasztónak tartja azt, hogy a román hatóságok úgy ítélték meg, hogy a nő provokálta ki az agressziót és, hogy a családon belüli erőszakot nem tartották annyira súlyosnak, hogy vád alá helyezzék az elkövetőt. Másik súlyos mulasztás, hogy nem biztosítottak hivatalból ügyvédet a nőnek, mert úgy értékelték, hogy a családon belüli erőszakos ügyekben ez nem szükséges.

A bíróság kiemelte, az ügy fontosságát az adja, hogy a hatóságok nem tartották elég súlyosnak a családon belüli erőszakot, és nem kezelték azt büntetőjogi kérdésként. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS