2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több spanyol nagyvállalatot ért informatikai támadás

2017. május 12. 19:34, utolsó frissítés: 19:34

Több spanyol vállalat informatikai rendszerét érte zsarolóvírus-támadás pénteken - erősítette meg a hírszerzéshez tartozó nemzeti kriptográfiai központ (CCN) a spanyol sajtóban megjelent információkat.

A tájékoztatás szerint Windows-rendszereket érintő zsarolóvírusról (ransomware) van szó, a WannaCry nevű program egy fajtájáról, amely titkosítja a gépen található adatokat, és megfertőzi a hálózatba kapcsolt többi számítógépet is.

A CCN nem nevezte meg a támadásban érintett vállalatokat, de több sajtóorgánum szerint a Telefonica nevű távközlési óriáscég, az Iberdrola engergetikai vállalat, a Gas Natural gázszolgáltató, a BBVA bank és a Vodafone is köztük van. A cégek többsége cáfolta a sajtóban megjelenteket.

Chema Alonso, a Telefonica adatbiztonsági főnöke az El Confidencial című internes lapnak elismerte a támadást.

Mint mondta, az a belső hálózatukat érinti, de dolgoznak a megoldásán, az ügyfeleket és a szolgáltatásokat nem érinti a probléma.

A lap a Telefonica munkatársaira hivatkozva beszámolt arról is, hogy a cég madridi központjában dolgozókat arra kérték: hagyják abba a munkát és kapcsolják ki gépeiket.

Akinek a számítógépét megfertőzte a vírus, egy üzenetet látott a képernyőn, amelyben 300 dollárnak megfelelő bitcoint (virtuális valutát) kértek a zsarolók egy órán belül, és a blokkolt adatok törlésével fenyegettek - írja az El Confidencial. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS