2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren

2017. május 12. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött pénteken a Fekete-tenger román felségvizein - tudatta az Agerpres hírügynökség a román haditengerészet közleményét idézve.

A négynapos komplex manőverezésben a román haditengerészet Regele Ferdinand nevű fregattja és két aknaszedője az amerikai Oscar Austin rombolóval együtt gyakorolja a tengeralattjárók elleni, illetve a felszíni fenyegetések elleni harci műveleteket.

A hadgyakorlat légelhárító műveletekre is kiterjed, amelyeken a támadó szerepét a román légierő két MiG-21 LanceR típusú és a brit légierő két Typhoon típusú harci gépe látja el.

A hadgyakorlat célja a részt vevő NATO-tagországok haditengerészete, illetve más fegyvernemek közötti együttműködés erősítése – írta az Agerpres hírügynökség.

Az Oscar Austin hadihajó Tomahawk manőverező robotrepülőgép-kilövő állásokkal, tüzérségi rendszerekkel és tengeralattjárók ellen bevethető, ezer kilométeres hatósugarú torpedókkal van felszerelve. Az amerikai romboló a hadgyakorlat előtt egy napra kikötött Konstancán, hogy legénysége meglátogathassa a román haditengerészet parancsnokságát és más közintézményeket.

A brit légierő négy Eurofighter Typhoon típusú vadászgépe május elsejétől kezdte meg a román légierő MiG-21 LanceR-jeivel közösen végzett járőrszolgálatát a román légtérben. A négy brit vadászgéppel együtt 150 fős földi kiszolgáló személyzet is érkezett április végén négy hónapos szolgálatra a Konstanca megyei Mihai Kogalniceanu légi támaszpontra.

A NATO – Oroszországtól tartó keleti tagállamainak kérésére – a Krím-félsziget orosz annektálása után döntött keleti szárnyának megerősítéséről.

Ennek jegyében az amerikai hadihajók egymást váltva biztosítanak szinte folyamatos amerikai jelenlétet a Fekete-tengeren, annak ellenére, hogy a Boszporuszról szóló 1936-os montreaux-i egyezmény szerint a fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező országok hadihajói nem tartózkodhatnak három hétnél hosszabb ideig ezeken a vizeken. (mti, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS