2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végleges eredmények: több mint 66 százalékkal nyert Emmanuel Macron

2017. május 09. 08:58, utolsó frissítés: 09:33

A voksok több mint 66 százalékával győzött Emmanuel Macron a vasárnap tartott franciaországi elnökválasztáson - derült ki a hétfőn ismertetett, végleges választási eredményből.

Az összes szavazat (99,99 százalék) összesítése szerint a volt szocialista miniszter a voksok 66, 1 százalékát gyűjtötte össze a második fordulóban, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,9 százalékát kapta.

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a francia elnökválasztást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta - csaknem 60 éve - ez volt az első eset, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát. Minden idők legfiatalabb francia elnöke lesz.

Macron beiktatása vasárnap lesz az Élysée-palotában.

Az elsöprő kétharmados győzelme ellenére az új francia köztársasági elnöknek nem jár kegyelmi idő, és Franciaország nem fog neki egyetlen tévedést sem elnézni - írták a hétfői francia napilapok. A francia politikai életbe meteoritként betört fiatal politikus elnökké választását a francia sajtó egyszerre fogadta lelkesedéssel és kétkedéssel. Valamennyi napilap figyelmeztet az Emmanuel Macron előtt álló azonnali kihívásokra.

Francois Hollande leköszönő elnök és Emmanuel Macron együtt koszorúzta meg hétfőn az Ismeretlen Katona sírját a párizsi Diadalív alatt a náci Németország felett aratott győzelem 72. évfordulóján. A vasárnap kétharmados többséggel megválasztott új államfőnek ez volt az első hivatalos programja. A rövid ceremónia elején a két politikus láthatóan örömmel fogott egymással kezet. Macron és Hollande - akinek korábban Macron a gazdasági minisztere volt - együtt helyezte el a megemlékezés virágait az emlékműnél, megnyújtották a lángot, majd együtt üdvözölték a megemlékezésen nagy számban megjelent háborús veteránokat és a meghívott vendégeket. Emmanuel Macront több közéleti ember is üdvözölte a tribünön, köztük Nicolas Sarkozy korábbi jobboldali államfő (2007-2012). (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS