2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macron optimista egy elbizonytalanodott országban

2017. május 08. 19:12, utolsó frissítés: 19:12

Jelentős a munkanélküliség, a terrorveszély és a bizalmatlanság a politikával szemben. A francia elnökválasztást megnyerő Emmanuel Macron a megkérgesedett francia politika megújítását ígéri.


Nagy kihívások várnak a francia elnökválasztást kétharmados többséggel megnyerő új elnökre.

Az AFP problémáiról közölt áttekintése szerint a Macronra váró egyik legnagyobb kihívás az ország egységének helyreállítása. Franciaország ritkán volt annyira megosztott, mint most. Az elnökválasztás első fordulójában, április 23-án, a választók több mint 40 százaléka a jobb- és baloldal szélső sávjában elhelyezkedő pártokra adta szavazatát. Rettenetesen erős a bizalmatlanság a politikai osztállyal szemben. Franciaország évek óta szenved a gyenge gazdasági növekedés és a magas munkanélküliség miatt. Sok francia ebben látja az ország legnagyobb baját. 2016-ban a gazdaság csak 1,1 százalékkal nőtt, az idén 1,3-1,5 százalékos növekedést várnak. Több mint három és fél millió ember munkanélküli. A százalékos arány tíz százalék, csaknem kétszer annyi, mint Németországban.

Infographic: Macron Voted President of France | Statista You will find more statistics at Statista

Franciaország tíz éve nem tartja be azt az EU-előírást, hogy az államháztartási hiánynak nem szabad meghaladnia a GDP-hez viszonyított három százalékot. Brüsszel azonban minden alkalommal haladékot adott Párizsnak. A deficitcélt az idén el akarják érni, de komoly kétségek vannak afelől, hogy lehetséges-e. Francois Hollande államfő idejében születtek ugyan tétova reformok, ám sok szakértő szerint további reformokra van szükség Franciaország versenyképessége érdekében. A vállalatok panaszkodnak a valamilyen címen kirótt elvonásokra és a szívós bürokráciára. A munkaerőpiac túlságosan merevnek számít.

Infographic: Macron's Landslide Victory with a 'But' | Statista You will find more statistics at Statista

Franciaországot 2015 eleje óta iszlamista merényletek sora sújtotta, 239 ember halt meg. Az elmúlt években egy sor intézkedés révén erősödött a terrorellenes harc, de a magas terrorveszély miatt még van tennivaló. Macron egyebek között erősíteni akarja a biztonsági erőket és a titkosszolgálatokat. Központi kérdés, hogy a kormány feloldja-e a közeljövőben a 2015. november 13-án elkövetett párizsi merényletek után elrendelt rendkívüli állapotot.

"Vissza fogjuk adni Franciaországnak az optimizmusát"

- kiáltotta optimistán támogatóinak Macron, aki három évvel ezelőtt a párizsi politikai társaságon kívül még teljesen ismeretlen volt. Most a francia történelem legfiatalabb elnöke lesz, 39 évével az Élysée-palota főnöke. Egyesek "francia Obamának" nevezik az előző amerikai elnökre utalva. Macron ugyanolyan bizakodó, mint volt Barack Obama a választási kampányában használt szlogenjével: Yes, we can (Igen, képesek vagyunk rá) - írja a dpa.

Infographic: Emmanuel Macron Wins In A Landslide | Statista You will find more statistics at Statista

Az elemzés szerint Macron hatalom régi folyosóin a lehető legjobban kiismeri magát. Az észak-franciaországi Amiens-ben született Macron a jezsuiták iskolájába járt, majd a köztársaság káderképzőibe: az ENA elitiskolába, ami megnyitja az ajtókat a kilátásokkal kecsegtető közigazgatási karrier előtt. Később váltott: a Rothschildnál lett jól megfizetett beruházási bankár. 2012-ben Francois Hollande szocialista elnök tanácsadója, két évvel később pedig már gazdasági miniszter, és csakhamar a kormány új csillaga lett.

Macron mindig feltűnt a kormány tétova reformkurzusának bírálatával. Liberális állásfoglalásai számos baloldalit felbosszantottak, akik ökölbe szorított kézzel, de mégis rá szavaztak. Macron a múlt nyáron szakított Hollande-dal és visszavonult, ami lépés volt az ismeretlenbe. Csak hónapokkal korábban alapította meg mozgalmát, az En Marche-t (Indulás!), nevének kezdőbetűivel.

Macron hasznot húzott Hollande népszerűtlenségéből, a baloldal vitáiból, a konzervatív jelölt, Francois Fillon nepotista ügyeiből. Hirtelen ő lett a favorit. A hagyományos pártokat mellőző jelöltségével felforgatta a francia politikai tájképet.

Most Macronnak be kell váltania azt az ígéretét, hogy Franciaországot az Európa-párti, a "se nem jobb, se nem bal" kurzussal kivezeti a válságból. Ehhez parlamenti többségre van szüksége, de ezt a parlamentet még meg is kell választani. Az elmúlt 15 évben a francia államfők nemzetgyűlési többségre építhettek. Ez azonban most bizonytalan, a politikai térkép mélyreható változáson megy keresztül.

Azt sem szabad elfelejtenie, hogy a franciák egy jelentős részét még meg kell nyernie, mert sokak szemében a rá adott szavazat nem programjának szólt, hanem Le Pen ellen irányult. A nemzetgyűlési választások június 11-én és 18-án lesznek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS