2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Exit poll: kétharmaddal nyert Macron

2017. május 07. 21:11, utolsó frissítés: 21:50

A centrista Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint.Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta - csaknem 60 éve - ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát. 39 évesen ő lett Franciaország legfiatalabb elnöke.

Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját.

A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!

Korábban a belga La Libre lap közölt Franciaországból szerzett exit poll adatokat, melyek szerint Emmanuel Macron a szavazatok 65 százalékával megnyerte a francia elnökválasztást. Ellenfelére, Marine Le Penre a szavazók 35 százaléka adta le voksát. A lap által ismertetett közvélemény-kutatások eredményei a következők voltak: Ifop 66%, Harris 62-65%, BVA 63-64%, Opinionway 62-63% Macronnak. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS