2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin támogatja a csecsenföldi melegüldözések kivizsgálását

2017. május 06. 09:33, utolsó frissítés: 09:33

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz emberi jogi ombudsmannak azt a kérését, hogy alakuljon tárcaközi munkacsoport a Csecsenföldön - a híradások szerint - üldözött melegekkel szemben alkalmazott bánásmód kivizsgálására.

Putyin pénteken a Kremlben fogadta Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztost. Az elnök megígérte: beszélni fog a főügyésszel és belügyminiszterrel "a jól ismert értesülések vagy pletykák" ügyében, vagyis arról, hogy "mi történik az Észak-Kaukázusban a nem hagyományos nemi orientációjú" emberekkel.

Moszkalkova kezdeményezte, hogy a tárcaközi munkacsoportot Oroszország központi területén, ne pedig Csecsenföldön hozzák létre.

Ramzan Kadirov csecsen vezető közölte, hogy a köztársaság vezetése és rendvédelmi szervei készek együttműködni a szövetségi hatóságokkal a tömegtájékoztatásban a szexuális kisebbségek helyzetéről megjelent értesülések ellenőrzésében. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a melegek üldöztetésére vonatkozó hivatalos bejelentést mindeddig nem tettek, és "az effajta jelenség nem jellemző a csecsen népre".

Angela Merkel német kancellár kedden Szocsiban kijelentette, hogy kétoldalú tárgyalásuk során a csecsenföldi melegek jogainak biztosítására kérte Putyint.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. Többüket a lap szerint megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki. A csecsen hatóságok rágalomnak minősítették a lap által közölteket, az állítva, hogy a köztársaságban nem élnek melegek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS