2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kreml törvénytelennek nyilvánította Hodorkovszkij szervezetének tervezett tüntetését

2017. április 27. 18:42, utolsó frissítés: 18:42

Törvénytelen a Mihail Hodorkovszkij által alapított ellenzéki Nyitott Oroszország mozgalom szombatra meghirdetett tüntetése, a rendőrség ennek szellemében fog fellépni ellene - jelentette ki csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A mozgalom azt kívánja elérni, hogy Vlagyimir Putyin elnök ne jelöltesse magát a jövő évi választáson.

A rendőrség csütörtökön átkutatta a Nyitott Oroszország moszkvai irodáját, az orosz igazságügyi minisztérium pedig közölte, hogy az általa britnek nevezett szervezetet felvette a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek listájára. A főügyészség szerdai bejelentése szerint a nemkívánatossá nyilvánítás oka az, hogy a Nyitott Oroszország projektjeivel le kívánja járatni a választásokat.

Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután ellentétbe került Vlagyimir Putyin elnökkel, és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Hodorkovszkij onnan azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

A volt oligarcha április közepén történt lemondásáig a Nyitott Oroszország elnöke volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS