2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordon Theresa May brit miniszterelnök népszerűsége

2017. április 26. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a személyes politikusi támogatottság mérésének csaknem négy évtizedes történetében nem volt olyan népszerű miniszterelnöke Nagy-Britanniának, mint Theresa May.

Az Ipsos Mori közvélemény-kutató cég egy héttel a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választások bejelentése után végezte el országos felmérését. A vizsgálat szerdán ismertetett eredménye szerint a kormányzó Konzervatív Pártot a választók 49 százaléka támogatja, 6 százalékponttal többen, mint egy hónapja. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 4 ponttal 26 százalékra csökkent.

A felmérés kitért arra is, hogy a választók kit tartanak a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki tisztségre. A megkérdezettek 61 százaléka nevezte meg Theresa May jelenlegi konzervatív párti kormányfőt, és csak 23 százalékuk látná szívesen Jeremy Corbynt, a Munkáspárt vezetőjét a Downing Streeten.

Az Ipsos Mori szerint Theresa May 61 százalékos népszerűségi mutatója a legmagasabb azóta, hogy a cég 1979-ben elkezdte a politikusok személyes támogatottságának külön mérését.

A vizsgálat szerint a Konzervatív Párt szavazótáborán belül 98 százalékos Theresa May támogatottsága, de a Munkáspárt híveinek 25 százaléka is a jelenlegi miniszterelnököt tartja a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra.

London délutáni napilapja, az Evening Standard az adatokhoz fűzött kommentárjában kimutatta, hogy a Konzervatív Párt eddigi legsikeresebb miniszterelnökét, Margaret Thatchert, aki egymás után három választási győzelmet aratott, népszerűsége csúcsán a választók 48 százaléka támogatta.

A Munkáspárt eddigi legsikeresebb vezetője, Tony Blair, aki szintén három egymás utáni parlamenti választáson győzött, 52 százalékos támogatottsági csúcsot ért el.

Az előrehozott választások múlt heti kiírása óta több más felmérés is a Konzervatív Párt jelentős támogatottsági előnyét jelezte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS