2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét felélénkültek a harcok Kelet-Ukrajnában

2017. április 26. 14:18, utolsó frissítés: 14:18

Nehéztüzérségi fegyverek bevetésével ismét felélénkültek a harcok a Donyec-medencében, az elmúlt napban három katona vesztette életét és négy sebesült meg - hozta nyilvánosságra szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság sajtószolgálata.

A Facebookon közzétett jelentés szerint egy nap alatt 65-ször lőtték az ukrán katonák állásait az "orosz és terrorista" csapatok. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára, és valamennyi szakaszon vetettek be a szakadárok a minszki megállapodásokban tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket.

Donyeck térségében Piszkinél, valamint Opitne és Luhanszke települések közelében lőtték a katonai állásokat 120, illetve 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel, továbbá különböző rendszerű, köztük páncéltörő gránátvetőkkel, páncélozott harcjárművek fegyvereiből és nagy kaliberű golyószórókkal.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger térségében Novotrojicke településnél nyitottak tüzet a szakadárok a minszki egyezményekben tiltott, 120 milliméteres aknavetőkkel, Északon, Luhanszk közelében Novoolekszandrivka településnél pedig 122 milliméter kaliberű tüzérségi fegyvereket vetettek be.

Közben a DAN szakadár donyecki hírügynökség a megyeszékhelyről azt jelentette, hogy szerdán három civil is megsebesült meg az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásaiban az önkényesen kikiáltott "népköztársaság" területén, továbbá egy civil életét vesztette, amikor aknára lépett a szakadár ellenőrzésű Horlivka városában. A donyecki szakadárok parancsnokságának délelőtti közleménye szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában 54-szer lőtték a Donyecki Népköztársaság területét.

A másik szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság hivatalos hírportálján azt közölte, hogy elmúlt napban öt alkalommal sértették meg a tűzszünetet az ukrán fegyveres erők.

Mindkét szakadár "népköztársaság" úgyszintén azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérségi fegyvereket is bevetettek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS