2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az első exit pollok alapján Macron és Le Pen jut a francia elnökválasztások második fordulójába

2017. április 23. 09:16, utolsó frissítés: 21:41


Update3: Az első exit pollok szerint a centrista Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen juthat a francia elnökválasztások második fordulójába. Az Ipsos közvélemény kutató Macron-nak a szavazatok 23,7%-át, Le Pennek a 21,7%-át jósolja, a Kantar Sofres Onepoint viszont 23-23%-ot mért a két jelöltre.

A konzervatívok jelöltje, a korrupciós botrányba keveredő Francois Fillon és a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon egyik exit poll szerint sem érik el a 20%-ot.

Hatalmas vereséget szenvedett a szocialisták jelöltje, Benoit Hamon, aki csupán a szavazatok 7%-át kapta, és már nem sokkal 9 óra után beszédében Emmanuel Macron támogatására buzdította szavazóit. (hírszerk.)

Update2: A választásra jogosultak 69,42 százaléka adta le szavazatát vasárnap délután 5 óráig a francia elnökválasztás első fordulójában - közölte a párizsi belügyminisztérium. Az urnazárás előtt három órával mért részvételi arány - a délben közölt adathoz hasonlóan - továbbra is szinte megegyezik az öt évvel ezelőtti értékkel: alig egy százalékponttal marad el a 2012-ben a voksolás ugyanezen pontján mért 70,59 százalékos részvételi aránytól, és az utóbbi 40 év egyik legmagasabb részvételi arányának tekinthető.

Update1: A választásra jogosultak 28,54 százaléka adta le vasárnap délig szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában - közölte a belügyminisztérium.

Az arány az előrejelzéseknél magasabb, szinte megegyezik az előző, 2012-es elnökválasztás első fordulójában mért részvétellel, ami 28,29 százalék volt. Ebben az adatban nem szerepel a külképviseleteken leadott szavazatok száma.

*

Közel 47 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak Franciaországban az urnákhoz az elnökválasztás mai első fordulójában, hogy a 11 jelölt közül kiválasszák azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek az államfői székért. Az V. köztársaság történetében most először a hivatalban lévő elnök, a szocialista Francois Hollande nem jelölteti magát újra, és a felmérések szerint négy jelöltnek is esélye van arra, hogy bejusson a május 7-i második fordulóba.

Az elmúlt két évben több mint kétszáz áldozatot követelő iszlamista merényletek miatt érvényben lévő rendkívüli állapot és a terrorkészültség ellenére a biztonsági helyzet a kampánynak meglepő módon nem volt meghatározó témája, azt sokáig a konzervatív Francois Fillon családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása, illetve a radikális jobboldali Nemzeti Front állítólagos fiktív uniós állásai miatt megindult ügyészi eljárások határozták meg. Ezenkívül a franciákat a felmérések szerint leginkább nyugtalanító gazdasági stagnálás és a tíz százalékos munkanélküliség miatt a jelenlegi politikai berendezkedés és az Európai Unió bírálata lett az elnökjelöltek fő témája.

A hagyományos pártok politikai tehetetlenségével és szétesésével szemben valamennyi jelölt a politikai rendszer megújítását ígéri, a törésvonalak pedig az Európához fűződő viszonyban mutatkoztak meg, miközben a felmérések szerint a franciák hetven százaléka nem támogatná sem az EU-ból, sem az eurózónából történő kilépést. Ennek a törésvonalnak a két ellentétesen kiemelkedő pólusa lett a magát a bal- és jobboldal fölé helyező szuverenista, bevándorlásellenes, rendpárti és Európa-ellenes 48 éves Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti front elnöke és az Európa-barát, függetlenként induló 39 éves Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere.

Az utolsó felmérések szerint Macront a választók 24 százaléka támogatja, míg Le Pen a voksok 21,5 százalékára számíthat. Amennyiben ők ketten jutnak be a május 7-i második fordulóba, akkor a felmérések szerint a centrista jelölt lehet Franciaország következő elnöke; 65 százalékkal győzheti le a radikális jobboldali jelöltet. Az utóbbi két hét közvélemény-kutatásai szerint azonban nem garantált egyikük helye sem a második fordulóban. A botránya miatt a favorit helyről a harmadik helyre csúszott, a szintén Európa-párti 63 éves Francois Fillon visszaszerzett valamennyit megtépázott népszerűségéből, s jelenleg a voksok 20 százalékára számíthat. De nem lehet leírni a radikális baloldal jelöltjét, az európai szerződések felmondását ígérő 65 éves Jean-Luc Mélenchont sem, akinek 19,5 százalékot prognosztizálnak a közvélemény-kutatók.

Az erőviszonyokat azonban meghatározóan befolyásolhatja a csütörtök esti terrortámadás. A leköszönő államfő mandátumát meghatározó terrorizmus, iszlamista fenyegetettség, a rendőri erők helyzete és kimerültsége, valamint az elhárító szervek hibái hirtelen ismét a felszínre kerültek és feltehetően a rendpárti, és a jelöltek közül legnagyobb kormányzati tapasztalattal és higgadtsággal rendelkező Francois Fillont segíthetik.

A 66 546 ezer választóhelyiség reggel 8 órakor nyitja meg a kapuit, a nagyobb városokban este 8 óráig lehet szavazni, máshol már 6, illetve 7 órakor lezárják az urnákat. A tengerentúli francia megyékben, az Antillákon és Francia Guyanán, valamint Francia Polinéziában már szombaton elkezdődött az elnökválasztás, amelyet a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 januárjában elkövetett merénylet óta a köztereken járőrőző 7 ezer katona mellett több mint 50 ezer rendőr is biztosítani fog.

Az első becslések és részeredmények este 8 órától várhatók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS