2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvétózta Oroszország az ENSZ BT-ben a szíriai kormány bevonását a gáztámadás kivizsgálásába

2017. április 13. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az Egyesült Államok diplomáciai megoldásra törekszik Szíriában. Helyi idő szerint délután Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Szíriával kapcsolatos határozattervezetét.

Nikki Haley nagykövet szerdán annak az ENSZ-határozattervezetnek a szavazása előtt nyilatkozott, amely az idlíbi gáztámadás vizsgálatát a szíriai kormányzat bevonásával szeretné megindítani.

Az amerikai diplomata leszögezte: "készen állunk, hogy minden erőnkkel a diplomáciai megoldást támogassuk". A nagykövet hozzátette: a Trump-kormányzat szeretne hozzájárulni a szíriai konfliktus lezárásához. "Az Egyesült Államok szilárdan hisz abban, hogy a politikai megoldás a nézetkülönbségek ellenére is működőképes" - fogalmazott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint szerdán kora délután szavaz arról a határozattervezetről, amely a szíriai kormány együttműködését kéri a múlt héten történt - és legalább 87 halálos áldozatot követelő - gáztámadás kivizsgálásának ügyében. Oroszország szerdán délelőtt jelezte, hogy a tervezet szövegét "elfogadhatatlannak" tartja, és kiszivárgott hírek szerint az ENSZ-ben arra számítanak, hogy meg is vétózza.

Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete korábban a BT tanácskozásán kijelentette: London szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gáztámadásért a felelősség nagyon nagy valószínűséggel a damaszkuszi kormányt terheli.

Matthew Rycroft
ENSZ-nagykövet közölte: brit tudósok megvizsgálták a támadás helyszínén talált bizonyítékokat, és szarin, vagy ahhoz nagyon hasonló idegméreg nyomait találták. Vlagyimir Szafronkov, Oroszország ENSZ-képviselője azonnal reagált és elutasította e következtetést.

A Biztonsági Tanács délutáni szavazásán Oroszország - az előrejelzéseknek megfelelően - megvétózta a határozattervezetet. Ez a nyolcadik alkalom, hogy a Biztonsági Tanácsban Moszkva vétót emelt valamely, Szíriát érintő határozat ügyében. Kína - Etiópiával és Kazahsztánnal együtt - tartózkodott a voksoláskor, tíz másik állam pedig megszavazta a határozattervezetet. Bolívia Oroszországgal együtt nemmel szavazott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS