2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump-témák és a helyi sajtó aratott a Pulitzer-díjátadón

2017. április 11. 11:53, utolsó frissítés: 12:33

A belföldi sajtó kategóriában a The Washington Post, a nemzetköziben pedig a The New York Times című amerikai lapoknak ítélték oda idén a legtekintélyesebb amerikai kitüntetések közé sorolt Pulitzer-díjat a bíráló bizottság bejelentése szerint.

David Fahrenthold, a The Washington Post újságírója a bizottság szerint „megteremtette az átvilágító jellegű újságírás egy modelljét a politikai kampányokról szóló tudósítások terén, kétséget ébresztve afelől, hogy Donald Trump valóban akkora összegekkel adakozik-e, mint állítja".

Ugyanez a Fahrenthold okozta az elnökválasztási kampány talán legnagyobb szenzációját azzal, hogy egy felvételen durva megjegyzéseket tesz nőkről (az elhíresült "grab'em by the pussy"), és azzal kérkedik, hogy az engedélyük nélkül ragadja magához és csókolja meg őket – tette hozzá a Reuters hírügynökség.

Peggy Noonan, a The Wall Street Journal publicistája nyert a vélemény kategóriában a Trump elnök kampányáról írt cikksorozatával. „A The New York Times felfedte, hogy Oroszország külföldi befolyáskiterjesztési törekvései során a gyilkolást, az online zaklatást és a bizonyítékhamisítást is alkalmazza" – olvasható a bizottság indoklásában. A közszolgálati újságírás kategóriában a Daily News című New York-i lap és az oknyomozó újságírásra specializálódott, ProPublica című hírportál nyert a New York-i rendőrség visszaéléseiről szóló riportjaiért. Díjat nyert az a – hat kontinens több mint háromszáz újságírójából álló – konzorcium is, amely nyilvánosságra hozta az offshore adóparadicsomokról szóló, úgynevezett Panama-iratokat.

Az 1917 óta kiosztott Pulitzer-díjat összesen 21 kategóriában ítélik oda, és a New York-i Columbia Egyetemen rendezett ünnepség keretében adják át. Díjjal ismernek el a többi között például oknyomozó riporteri munkát, hírfotót, és az újságírói kategóriák mellett musicalt, fikciós könyvet és dokumentumregényt is. Gyakran nyer a The New York Times, a The Washington Post és a The Wall Street Journal, de kevésbé ismert médiumok is.

Eric Eyre, a nyugat-virginiai The Charleston Gazette-Mail riportere az oknyomozó kategóriában nyert, mert feltárta, hogy opioidokkal árasztották el Nyugat-Virginia depresszióban szenvedő lakosait, és hogy ezen a vidéken a leggyakoribb az országban a kábítószer-túladagolás okozta halál.

Az összes díjazott itt tekinthető meg. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS