2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbanás okozhatta a szmolenszki légikatasztrófát 2010-ben

2017. április 10. 19:31, utolsó frissítés: 19:35

A hét évvel ezelőtt, 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszknél bekövetkezett, a lengyel kormánygép fedélzetén utazó 96, többségében magas rangú személyiség - köztük Lech Kaczynski lengyel elnök - halálával járó katasztrófa okait illetően a körülményeket vizsgáló, a lengyel nemzetvédelmi tárca mellett működő bizottság hétfői varsói sajtóértekezletén elhangzott, a gép még a levegőben szétesett egy robbanás következtében.

A varsói sajtóértekezletén egy dokumentumfilmet vetítettek, amelyben összefoglalták a tavaly február óta működő vizsgálóbizottság által megállapított tényeket. A bizottság bejelentette: munkáját továbbra is folytatja a tragédia okainak végleges tisztázásáig. A katasztrófa folyamatát animációk révén szemléltették. A dokumentumfilm narrátora úgy értékelte: az orosz légiirányítók tudatosan hibásan tájékoztatták a lengyel pilótákat a gép elhelyezéséről, nem közölték velük, hogy a gép letért útvonaláról.

A fedélzeti műszerek olvasatai, a katasztrófa helyszínén végzett terepszemle, valamint az utólagos tudományos kísérletek alapján készített animációk szemléltették: a repülés utolsó másodperceiben a repülőgép műszerei több műszaki hibát jeleztek, és a gép még a levegőben esett szét darabokra, anélkül, hogy akadályba ütközött volna.

A roncsdarabok elhelyezkedése a földön, a holttestek sajátos sérülései "arra késztették a bizottságot, hogy teljesen valósnak tekintse a robbanás lehetőségét". A bizottság által végzett kísérletek eredményei szerint a robbanás "legvalószínűbb kiváltója egy termobarikus töltet volt, amely erős lökéshullámot eredményezett" - hangzott el a filmben.

A bizottság szerint a robbanás a lezuhanás előtt a pilótafülkében, a gép szárnyán, valamint a törzs és a szárny kapcsolódási pontjain történt. A robbanásra az is utalhat, hogy eddig négy olyan holttestet azonosítottak, amely nem a baleset okozta tüzek közelében feküdt, mégis súlyos égési sérüléseket fedeztek fel rajtuk.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a sajtókonferencia elején elmondta: a légikatasztrófát ennek bekövetkezése után vizsgáló intézmények nem teljesítették kötelességüket. A nemzetvédelmi miniszter szerint eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését. A légikatasztrófát vizsgáló orosz és a lengyel hatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak. Oroszország a lengyel kormánygép pilótáira hárította a teljes felelősséget. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS