2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem biztos, hogy eléri Magyarországot az Aranyosba ömlött szennyezés

2017. április 10. 16:01, utolsó frissítés: 16:01

Nem biztos, hogy eléri Magyarországot az Aranyos folyóba múlt héten ömlött szürkeiszap - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI megkeresésére hétfőn.

A Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából április 3-án folyt szürkeiszap az Aranyos folyóba, egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül.

Siklós Gabriella elmondta, a román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de egyelőre még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés.

Ezért még azt sem tudni, eléri-e Magyarországot a szennyezett víz - emelte ki a szóvivő, hozzátéve, a szennyezés kiindulópontjától, azaz az Aranyos folyótól mintegy 500 kilométert kellene megtennie az iszapnak a Maroson keresztül a Tiszáig.

Elmondta azt is, hogy a Szegedi Vízügyi Igazgatóságnál április 5-e óta harmadfokú a készültség, a szakemberek 24 órában a területen vannak és naponta kétszer vízmintát vesznek Nagylaknál.

A mérési eredmények eddig határértéken belül voltak, tehát még nincs szennyezésre utaló jel. Ha érkezik szennyezés, akkor az a Maroson kedden érhet Aradhoz, a hét közepén pedig Nagylakhoz - tette hozzá.

A szóvivő a szennyezés arányát érzékeltetve azt mondta, a 2000-ben történt a ciánszennyezés során 100 ezer köbméter szennyező anyag folyt a Tiszába, a jelen esetben pedig hatezer köbméter szürkeiszapról van szó. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS