2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az idei év legnagyobb tüntetése zajlik Budapesten, a CEU-ért

2017. április 09. 19:14, utolsó frissítés: 22:34

A felsőoktatási törvény módosítása elleni demonstráció kezdődött vasárnap magyar idő szerint 17 órakor az Oktatási Szabadságot csoport szervezésében Budapesten, a Várkert bazár bejáratánál. A Facebookon több mint 40 ezren jelezték, hogy jelen lesznek, így várhatóan ez lesz az idei év eddigi legnagyobb
magyarországi tüntetése.

A szervezők és tiltakozók szerint a felsőoktatási törvény módosítása ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését, ezért azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy az Országgyűlés által kedden megszavazott törvényt ne írja alá, hanem küldje vissza a parlamentnek újratárgyalásra, vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra.


A rendezvény kezdetén a tiltakozók megtöltötték a Duna-part Várkert bazár előtti szakaszát, a Lánchídtól az Erzsébet hídig. A demonstrálók közül volt, aki nemzetiszínű, illetve uniós zászlókat lobogtatott, mások "állítsuk meg Orbán Viktort" feliratú molinókat, táblákat tartottak a magasba, a "CEU-val vagyunk" kitűzőket viseltek, illetve többen azt énekelték: "Áder János, Áder János ébredj fel, ébredj fel!" Egy nagyobb molinón a "Civil vagyok, magyar vagyok, szabad vagyok" felirat volt olvasható, és több kisebb lapon is ez a szöveg állt.
A menet a " Miért féltek az oktatástól? " feliratú molinó mögött indult el, a tervek szerint a CEU Nádor utcai épületének érintésével a Parlament elé.

A demonstráció kezdetén Berg Dániel, a CEU hallgatója azt hangsúlyozta, hogy a tüntetés nemcsak egy egyetemről, hanem egy országról szól, arról, hogy azt mondjuk és azt gondoljuk, amit akarunk. Ez szabad társadalom nélkül lehetetlen - tette hozzá. Arról is szólt, hogy Áder János köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy megmutassa: nemcsak pártkatona, hanem államférfi.
Vasárnap délben Berlinben is nagyszabású szimpátiatüntetés volt:

Update: a szervezők az elején 60, majd 70, néhány perce pedig 80 ezresre becsülték a tömeget. Az index élő facebook-videóban közvetít a helyszínről:Itt pedig a Lánchídon átvonuló tömeg eleje látható egy gyorsított felvételen:

Eddig bírta a kezem

A post shared by bogiaranyi💬 (@bogiaranyi) onAz M1 híradójában az ötödik téma volt a tüntetés, amelyen szerintük nagyon sok külföldi vett részt: tudósítójuk azt mondta, ugyanannyi külföldi szót hallott, mint magyart; azt is többször elmondták, hogy a tüntetők támogatják a bevándorlást, illetve név szerint említették a tüntetésen részt vevő MSZP-s politikusokat. Azt viszont nem mondták el, hogy Sólyom László is részt vett a tüntetésen, ahogy a tüntetők számát sem említették, illetve olyan kameraállásból sem mutatták a tüntetést, hogy a nézők képet kaphassanak a tömeg méretéről.


A tüntetés este fél 8 körül hivatalosan véget ért, a szervezők szerdára, a Hősök terére hirdettek újabb tüntetést.

A tömeg nagy része szétoszlott, de egy részük a Parlament előtt maradt, amelynek lépcsőjénél rendőri sorfal áll. Incidensekre is sor került, többen nekimentek a sorfalnak, az M1 beszámolója szerint ásványvizes üvegekkel is megdobálták a rendfenntartókat.

Az index beszámolt róla: az M1 tudósítóját tüntetők lökdösték meg, akik azt kiabálták: Mocskos M1!

21 órára már csak pár százan maradtak a Parlament épülete előtt. A tüntetők egy része átvonult a Szalay utcába, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) elé. Itt szintén lökdösődés alakult ki a rendfenntartókkal:


(mti, index, szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS