2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két férfit is elfogott a svéd rendőrség a stockholmi merénylettel kapcsolatban

2017. április 08. 09:11, utolsó frissítés: 12:30

A svéd hatóságok két embert tartóztattak le a pénteki stockholmi gázolásos merénylettel összefüggésben, amelyben legalább négy ember meghalt és 15-en megsebesültek - közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva szombatra virradóra.

A svéd rendőrség péntek este erősítette meg, hogy korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában letartóztatottak egy férfit, akinek megállapították a kilétét, és elmondták, hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.

Az SVT értesülései szerint az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában tartóztatták le a másik feltételezett elkövetőt, az információk szerint a férfi kapcsolatban áll a korábban elfogott gyanúsítottal.

Az Aftonbladet napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.A férfi állítólag bevallotta a rendőröknek, hogy ő követte el a merényletet. Kisebb sebesülései voltak, valamint egy törött szemüveget és egy símaszkot találtak nála. Korábban több szemtanú is úgy emlékezett, hogy a teherautót vezető alakon símaszk volt.

A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

A sörgyár, amelynek teherautójával a merényletet elkövették, azt állítja, hogy a járművet egy közeli étterem elől lopták el, ahová árut szállítottak.

Stockholmban péntek délután egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és legalább négy embert halálra gázolt, sokakat megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el.

Update: Előkerült az egyik, a sétálóutcában található ruhabolt térfigyelő kamerájának felvétele, amelyen látszanak a teherautó elől menekülő járókelők, illetve a bolt előtt nagy sebességgel elhajtó jármű is:(mti/bbc/444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS