2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökország: bebizonyosodott, hogy vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

2017. április 06. 12:46, utolsó frissítés: 12:46

A Törökországba szállítottak közül elhunyt három áldozat boncolása során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást kedden az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Han Sejkun településén - írta a Millyet című török napilap az internetes oldalán csütörtökön, Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Kirikkaléban tett nyilatkozatára hivatkozva.

Bozdag elmondta: az érintettek fojtogató gáz következtében vesztették életüket, tüdejükben súlyos ödéma alakult ki. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a vizsgálatokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) képviselőivel közösen végezték a dél-törökországi Adana egyik kórházában.

A nyugati országok Damaszkuszt vádolják vegyifegyver-támadással, míg Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy fegyverraktárat talált el, ahol a lázadók vegyi fegyvereket tároltak.

A WHO szerint a légicsapást követően 70 ember halt meg, és százak egészsége károsodott. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, hogy legalább 86 halott van, köztük 30 gyerek és 20 nő. Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette: a szíriai rezsim több mint 100 embert ölt meg, beleértve legalább 50 kiskorút.

Az Idlíbbel határos dél-törökországi Hatay tartomány kormányzói hivatalának szerdai közleménye szerint az incidens után 58 embert szállítottak török kórházakba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS