2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország szerint Obama tehet a szíriai vegyifegyver-bevetésről

2017. április 06. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

A szíriai vegyifegyver-bevetés esetére katonai akcióval fenyegető Barack Obama volt amerikai elnököt tette felelőssé a Szíriában történt vegyifegyver-támadásokért Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács szerdai rendkívüli ülésén, amely végül szavazás nélkül ért véget.

"Ez a döntés volt a kiindulópont a vegyi fegyvert is bevető terroristák és szélsőséges szervezetek későbbi provokációi számára, le kívánták járatni a damaszkuszi rendszert, és ürügyet akartak teremteni egy szuverén állam elleni beavatkozásra" - jelentette ki Vlagyimir Szafronkov.

Az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője kijelentette: Ha a világszervezet következetesen elmulasztja, hogy kollektíven lépjen fel, megtörténhet, hogy az országoknak önállóan kell cselekedniük.

Nikki Haley egyben Oroszországot ostorozta, amiért nem mérsékelte szíriai szövetségesét. Haley "lelkiismeretlennek" nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és hozzátette, hogy Szíriának, Oroszországnak és Iránnak "nem áll érdekében a béke".

"Ha Oroszország eleget tett volna a kötelességének, semmilyen vegyi fegyver nem maradt volna, amit a szíriai rezsim használhatna" - szögezte le az amerikai nagykövet.

Az ENSZ BT ülése végül szavazás nélkül ért véget, minthogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország számára jelenlegi formájában teljességgel elfogadhatatlan az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai vegyifegyver-támadással kapcsolatban beterjesztett határozattervezet. A szóvivő az incidens körülményeinek részletes kivizsgálását sürgette. Megjegyezte, a szakértők között nem kellene meghatározó számban nyugatiaknak lenni, akik számára a legfontosabb szempont Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntése. Kifogásolta, hogy a határozattervezet kizárólag nyugati támogatásban részesülő szervezetektől származik.

Matthew Rycroft brit nagykövet az ülést megelőzően kijelentette: "az orosz vétó azt jelentené, hogy azzal töltik az idejüket, hogy védjék a védhetetlent". Franciaország ENSZ-nagykövete, Francois Delattre a BT ülésére érkezve elítélte "a háborús bűnöket, a súlyos háborús bűncselekményeket, a vegyi fegyverrel elkövetett háborús bűnöket.

Kedden a nyugat-szíriai Idlíb tartományban harci gépek feltehetően mérgesgáz-támadást hajtottak végre Han Sejhún település ellen, a támadásban 72 ember meghalt. A nyugati országok Damaszkuszt vádolják vegyifegyver-támadással, Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy fegyverraktárra csapott le, ahol a lázadók vegyi fegyvereket tároltak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint a Han Sejhúnban történt incidens feltehetően vegyifegyver-támadás volt, a gáztámadás áldozatainak tünetei idegméreg jelenlétére utalnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS