2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mélységes aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynak a brit bölcsészet- és társadalomtudományi társaság

2017. április 05. 20:28, utolsó frissítés: 20:28

Mélységes aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynak írt, szerdán ismertetett levelében a British Academy, a brit bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és oktatás akadémiai rangú, országos hatáskörű legfőbb irányító intézménye.

A levelet, amelynek címzettje és megszólítottja Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Ash Amin, a British Academy nemzetközi ügyekkel foglalkozó titkára és alelnöke - a Cambridge-i Egyetem professzora - írta alá.

A levél szerint a British Academy mélységes aggodalmának kíván hangot adni amiatt, hogy hamarosan akadályok gördülhetnek a Közép-európai Egyetem (CEU) kiemelkedő tevékenysége elé. Amin professzor hangsúlyozza: a British Academy a brit bölcsészet- és társadalomtudományok országos akadémiája, és a CEU éppen ezeken a tudományterületeken jól megérdemelt, kemény munkával kivívott kiemelkedő megbecsültségnek örvend.

A levél szerint a CEU virágzó magyarországi tevékenysége a magyar és a nemzetközi tudományos élet kivételes sikertörténete, és a British Academy mélységesen sajnálná, ha e sikertörténet véget érne.

A British Academy megítélése szerint a törvényhozási eljárás miatt veszélybe kerülhet a CEU további gyümölcsöző magyarországi tevékenysége, és ennek tovagyűrűző hatásai lehetnek a külföldi kutatók által magyar partnereikkel fenntartott, és továbbra is fenntartani kívánt erőteljes együttműködésre - áll a levélben, amelyet a szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek is elküldött.

A felhívást a British Academy szerdán, aznapi keltezéssel tette közzé, de tartalmából következtethetően valószínűleg még a felsőoktatási törvény módosításának elfogadása előtt fogalmazhatta, mivel a levél széles körű konzultációt sürget a CEU-val és a magyar tudományos közélettel, mielőtt a tervezetet a törvényhozás elfogadná. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS