2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiállt az ETA lefegyverzése mellett a legtöbb baszk parlamenti párt

2017. április 05. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

Közös nyilatkozatban állt ki szerdán a Baszk Haza és Szabadság (ETA) lefegyverzési szándéka mellett a baszk regionális parlament legtöbb pártja valamint négy szakszervezet is.

A Bilbaoban ismertetett dokumentumban kinyilvánították, hogy a terrorszervezet lefegyverzésének a "lehető legrövidebb időn belül, egyetlen,ellenőrzött eseményen" kell megvalósulnia, továbbá "visszafordíthatatlannak, teljesnek, egyoldalúnak és politikai feltételek nélkülinek" kell lennie.

Az aláírók hitelesnek tartják az ETA lefegyverzési szándékát, és remélik, hogy sikerrel meg is valósul, mert ez "nélkülözhetetlen" lépés a békéhez, emellett döntően hozzájárulna a múlt lezárásához a baszk társadalomban és politikában.

A nyilatkozatban szorgalmazták, hogy a spanyol és francia kormányok is járuljanak hozzá a folyamat "betetőzéséhez".

A dokumentumot aláírta a Baszkföldön kormányzó Baszk Nacionalista Párt (PNV), a Baszk Szocialista Párt (PSE-EE), a baloldali nacionalista EH Bildu, a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá), a kommunista Izquierda Unida (IU), és a navarrai Geroa Bai (Igen a jövőre) nevű nacionalista pártszövetség is.

Két, a terrorizmus áldozatait képviselő spanyol civil szervezet, az AVT és az APAVT, a nyilatkozatra reagálva hangsúlyozta: számukra a lefegyverzés akkor fogadható el, ha azt a spanyol csendőrség és a rendőrség viszi véghez.

Közleményük szerint az április 8-ra tervezett esemény csupán a terrorszervezet stratégiája, hogy tisztára mossa múltját és elkerülje a vereség képét, a demokraták felelőssége pedig nem belemenni ebbe a játékba.

Mint írták, az egyetlen, amit az ETA-tól várnak az az, hogy oszlassa fel magát, adja át fegyvereit, és működjön együtt az igazságszolgáltatással.

A terrorszervezet várható leszerelését március 24-én a francia Le Monde című napilap adta hírül internetes oldalán Jean-Noël Etcheverryre hivatkozva, aki a baszk Bizi nevű környezetvédelmi és társadalmi mozgalom vezetője, és akit tavaly decemberben a francia hatóságok az ETA fegyvereinek lefoglalására irányuló akcióban őrizetbe vettek.

Etcheverry a magukat a lefegyverzés civil közvetítőinek nevezők csoportjához tartozik, akik állítják: rajtuk keresztül valósul majd meg a folyamat, és az elrejtett fegyverekről szóló listát április 8-án kapja meg a francia igazságszolgáltatás.

Az ETA hivatalosan egyelőre nem tett közzé bejelentést a fegyverek átadásáról.

A terrorszervezet öt és fél évvel ezelőtt, 2011 októberében jelentette be, hogy felhagy a fegyveres, erőszakos akciókkal és beszünteti tevékenységét, de nem oszlatta fel magát, és fegyvereit sem adta át a hatóságoknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS