2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gianni Pittella: meg kell állítani Orbán Viktort

2017. április 05. 18:17, utolsó frissítés: 18:17

"Meg kell állítani Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök darabonként adja el a magyar demokrácia alapköveit" - jelentette ki Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője szerdán.

A magyarországi emberi jogi helyzetről és a civil szervezeteket érintő új rendeletről több parlamenti képviselőcsoport tagjainak részvételével tartott sajtótájékoztatón Pittella aláhúzta, az uniós parlamentnek reagálnia kell az Európai Unió alapértékei ellen indított súlyos magyar támadásokra.

Kiemelte, Orbán Viktor és pártja ellen irányul minden kritika, nem a magyar polgárok ellen. Véleménye szerint az uniós parlament néppárti frakciójának ki kell állnia a szabadság, a demokrácia, az oktatás és a magyar kultúra mellett.

Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő elmondta, Orbán Viktor szívesen tetszeleg az áldozat szerepében, amikor személyét, vagy kormányát Brüsszelben kritika éri. Aláhúzta: "nem Orbán Viktor, hanem egyedül a magyar emberek az áldozatok, akiktől megtagadják a jó oktatásban való részvételt, az akadémiai szabadságot, hozzáférést a szabad médiához és a civil szervezetekhez."

Véleménye szerint az uniós parlament néppárti frakciójának nem szabadna védelmébe venni a magyar miniszterelnököt, hanem fel kellene lépnie ellene. Továbbá szükségesnek nevezte az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást megindítását Magyarország ellen az előremutató és mély párbeszéd érdekében.

Gabriele Zimmer, az Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője felszólalásában kijelentette, nem fogadható el, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja budapesti látogatását követően nem emelte fel szavát az emberi jogok romló magyarországi helyzete miatt. Elfogathatatlannak nevezte azt is, hogy a migránsok jogait jelentős mértékben korlátozó magyar intézkedésekre az uniónak nincsenek válaszai. Az uniós intézményeknek és az néppárti frakciónak állást kell foglalnia az ügyben - húzta alá.

Ska Keller zöldpárti politikus, európai parlamenti képviselő a magyar nemzeti konzultációról beszélve kijelentette, nem Brüsszelt, hanem Orbán Viktort kell megállítani.

Rosa Thun lengyel, néppárti EP-képviselő szerint nem lehet csendben marad maradni akkor, amikor ki kellene fejezni a szolidaritást mindazokkal, akik egyre nehezebb körülmények között küzdenek a civil szervezetek és intézmények megmaradásáért. Az uniós parlament néppárti frakciójának jobban meg kell becsülnie az uniós értékeket és nem csukhatja be a szemét a Magyarországon jelentkező problémákkal kapcsolatban - tette hozzá.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában elmondta, az Európai Parlament képviselőcsoportjainak rendhagyó strasbourgi kiállása világossá tette, hogy "az illiberális magyar kormány immár visszafordíthatatlanul letért a demokrácia útjáról."

Kijelentette, "az Európai Néppárt szégyene", ha továbbra is megtűri soraiban Orbán Viktort. Az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja, amely nemrég kötött Európa-párti koalíciót a liberálisokkal, "nem tűrheti tovább a Fidesz erőszakos ámokfutását" - fogalmazott a képviselő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS