2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

WHO: idegmérget vethettek be kedden Szíriában

2017. április 05. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

A Szíriában kedden végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás áldozatain idegméregre utaló tüneteket azonosítottak - adta hírül szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Oroszország kivételével szinte mindenki a szíriai kormányt gyanúsítja a támadással.

"A vegyifegyver-támadás valószínűségét növeli a külső sérülések hiánya, és az egymást gyors ütemben követő tünetek hasonlósága, amelyek végén a halál leggyakoribb oka a fulladás" - írta a WHO, amelynek szakértői ennek megfelelően állapították meg a kezelés mikéntjét.

Szerdára hetvenkettőre emelkedett a keddi feltételezett vegyifegyver-támadás halálos áldozatainak száma az észak-szíriai Han Sejkun településén - állította a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerdán.

Más források korábban száznál több halálos áldozatot említettek. Az OSDH úgy tudja, hogy húsz gyerek és 17 nő van a 72 halott között. Az Egészségügyi Világszervezet tudomása szerint 70 ember életét követelte a támadás.

A szíriai hadsereg nyilatkozatban tagadta vegyi fegyverek alkalmazását. Damaszkusz hivatalos közlése szerint csakis hagyományos fegyvereket vetettek be, ám az egyik támadásban megsérült egy, a lázadók birtokában lévő, vegyi fegyvert tartalmazó tartály.

A nemzetközi közösség több tagja mindazonáltal a keddi támadást Damaszkusz számlájára írja. Az Egyesült Államok szerint a szíriai légierő szarinnal bombázta Hán Sejkún környékét. Ezzel szemben Moszkva azt állítja, hogy a kormányerők a felkelők egy nagy fegyverraktára ellen hajtottak végre légicsapást, amelynek területén olyan műhelyek voltak, ahol mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő. Oroszország szerint innen szabadulhattak el a harci gázok.

Boris Johnson brit külügyminiszter szavai szerint ugyanakkor a vegyi fegyverekkel elkövetett támadás minden bizonyítéka az Aszad-rezsimre mutat. Johnson nyilatkozatában teljes mértékben elképzelhetetlennek tartotta, hogy Bassár el-Aszad elnök vezetésével folytatódjon az élet Szíriában, egy olyan kormány mellett, amely saját polgárai ellen vet be tiltott fegyvereket.

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint nagyon valószínű, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének legmagasabb szintjén határozták el a vegyi fegyver keddi bevetését Szíriában - értesült a Háárec című újság szerdán. Izraelben úgy vélik, hogy a támadás célja a fegyveres ellenzéki csoportok elleni fenyegető üzenet volt, és a döntés az Aszad-rezsim növekvő önbizalmán alapult. Izrael szerint a rezsim birtokában a vegyi- és biológiai fegyverek tilalmáról született 2003-as egyezmény után is maradtak titokban vegyifegyver-készletek, köztük szarin ideggáz.

2013-ban a megállapodás keretében felszámolták a vegyifegyver-arzenált előállító infrastruktúra döntő többségét, de Szíria az utóbbi hónapokban az izraeli szakértők szerint megpróbálja újjáépíteni a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős tudományos szervezetét, és igyekszik újraindítani ezen fegyverek gyártását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS