2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Balog Zoltán: ebben a formában nem szeretnénk, ha a CEU tovább működne

2017. április 05. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

„Ebben a formában nem szeretnénk, ha a Central European University tovább működne” – nyilatkozta Balog Zoltán Emberi Erőforrásokért felelő miniszter a Kossuth Rádiónak, írja a Magyar Nemzet Online. Szerinte ki kell mondani, nem kell kertelni.

Megismételte azt a kormányzati álláspontot, miszerint a New York államban bejegyzett Central European Universityt és a Közép-Európai Egyetemet nem kell összekeverni.

Balog érvelése szerint a CEU külföldi egyetemként, speciális szabályok szerint működik Magyarországon, ami másoknak nem jár, ezt a helyzetet pedig mindenképpen meg szeretnék szüntetni.

Szerinte az sem világos, hogy a CEU, amellett, hogy amerikai oklevelet állít ki, mit tett hozzá a Közép-Európai Egyetemen zajló munkához. „Ha két egyetem van, akkor hogy lehet, hogy egy rektora van?” – tette fel a kérdést.

Balog elmondta, ha az Egyesült Államoknak fontos az, "ami CEU-nak nevezi magát", akkor létre kell hozniuk saját egyetemüket, vagy társulni egy másik egyetemmel, és meg kell keresniük a magyar kormányt.

A miniszter szerint Soros György személyéről is beszélni kell. „Soros György tevékenységét, az ő szervezeteinek a tevékenységét károsnak, negatívnak, tisztességtelennek tartjuk” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: küzdeni is fognak ellene. Példaként azt említette, hogy romaügyekben személyes tapasztalatai vannak arról, milyen lejárató kampányt folytat Soros a kormány ellen, „hogy a konfrontáció kerüljön előtérbe, nem pedig az együttműködés”.

Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese elmondta, a CEU és a Közép-Európai Egyetem szétválasztása csak egy ürügy a magyar kormány számára, és nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a Közép-Európai Egyetem működhet-e a CEU nélkül. "Nemcsak, hogy nem lehetséges, hanem egyenesen elfogadhatatlan" - fogalmazott a rektorhelyettes. Hozzátette, mind amerikai, mind magyar okleveleket kibocsátanak. Ha megszűnik az amerikai oklevelek kibocsátásának lehetősége, akkor a diákok egyszerűen nem jönnének tanulni erre az egyetemre. Ezt a munkát közösen végezzük, egy egyetemről beszélünk, és a kettő elválasztásának semmi értelme nincs" - hangsúlyozta a rektorhelyettes. (mno, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS