2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Élőlánccal tiltakoznak a Lex CEU elfogadása miatt

2017. április 04. 19:15, utolsó frissítés: 22:40

UPDATE 2: A CEU előtt demonstrálók jelentős része átvonult a Parlament elé, ahol az ott sátorozó, más céllal tartott demonstráció résztvevőivel együtt a kormányt bírálták; az Országgyűlés CEU-t érintő döntését hazaárulásnak nevezték.
A tüntetésen felolvasták a törvénymódosítást megszavazó képviselők névsorát, amit füttyszó kísért. A demonstrálók megpróbálták kitűzni a Parlamentre az uniós és a magyar zászlót, de az épület lépcsőjén felsorakozó rendőrök ezt megakadályozták, ekkor dulakodás is kialakult.

Végül egy demonstráló feljutott a Parlament lépcsőjének tetején lévő egyik oroszlánszobor mellé a két zászlóval, a rendőrök ebben nem akadályozták meg. Ugyanakkor Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő megjelent a Parlament egyik ablakában, ahonnan kilógatta az uniós lobogót.

A rendőrség magyar idő szerint nem sokkal fél kilenc előtt kiadott közleménye szerint a Kossuth téren nyugalom van, a demonstráció megőrizte békés jellegét, nem volt rendőri intézkedés.***

UPDATE 1: A CEU előtt többen is felszólaltak, köztük a diákok többször is arra kérték Áder János köztársasági elnököt, éljen politikai vagy alkotmányos jogával, és vétózza meg a törvényt. A tömeg többször is azt skandálta, "Ne írd alá János! Ne írd alá János!"

László Luca, a CEU elsőéves diákja felháborítónak nevezte, hogy két nap alatt sikerült ellehetetleníteni egy nemzetközi egyetemet. "Ezt nem hagyjuk szó nélkül, ezért vagyunk itt" - tette hozzá.
Az épület előtt szónokolók szerint az Országgyűlés döntése nemcsak a CEU-ról, hanem a jogállamiság jelenéről és jövőjéről is szól, és a döntés súlyos károkat okoz Magyarországnak és a magyar társadalomnak. Hozzátették, az egyetemi autonómia évszázados érték. Úgy fogalmaztak, hogy a nemzeti konzultációnak valójában arról kellene szólnia, hogyan "állítsuk meg Orbánt"

***

Tüntetők élőláncot vontak a Közép-Európai Egyetem elé, ezzel tiltakoznak a kora délután elfogadott Lex CEU miatt. Az Országgyűlés úgy módosította kedden a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt, hogy azzal gyakorlatilag törvénytelenítette a CEU működését. A módosítás értelmében ugyanis a jövőben csak akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

A demonstrációt az Oktatási szabadságot csoport hirdettem meg Élőlánc a CEU körül címmel magyar idő szerint 17 órára. A tudósítások szerint több ezren vonultak utcára Budapesten. A szervezők szerint az élőláncon többen voltak, mint a vasárnapi demonstráción, amikor mintegy tízezerre becsülték a résztvevők számát.(hírszerk./MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS