2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróságon támadja meg a „Lex CEU”-t az egyetem

2017. április 04. 15:34, utolsó frissítés: 15:38

Elítéli a Közép-európai Egyetem (CEU) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amelyet kedden fogadott el Magyarországon az Országgyűlés - idézi a CEU közleményét a 444.hu.

“Jogi úton fogjuk megkérdőjelezni a törvénymódosítás alkotmányosságát” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. “Addig is megkérjük a Magyar Kormányt, hogy bocsátkozzon párbeszédbe annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, lehetséges-e a jelen helyzetet rendező megegyezésre jutni. Az ennek eredményeképpen létrejövő kötelező érvényű nemzetközi szerződésnek biztosítania kell a CEU további működését Budapesten, és meg kell védenie a tanszabadságot.”

A magyarországi portál emlékeztet, az Egyesült Államok törvényei egyértelműen a szövetségi államok hatáskörébe utalják az oktatásügyet. 2004 óta egy, a Magyar Köztársaság akkori Miniszterelnökének és New York Állam Kormányzójának közös nyilatkozata alapján működik a CEU.

Ma délután helyi idő szerint 5 órakor tiltakozási akció lesz Budapesten: élőláncot alkotnak a CEU körül a tiltakozók. (hírszerk./444.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS