2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Theresa May: London soha nem engedi meg, hogy Gibraltár akarata ellenére más ország fennhatósága alá kerüljön

2017. április 02. 19:23, utolsó frissítés: 19:23

London soha nem engedi meg, hogy Gibraltár akarata ellenére más ország fennhatósága alá kerüljön - közölte vasárnap Theresa May brit miniszterelnök.

May nyilatkozatának előzményeként komoly diplomáciai viszály robbant ki London és Madrid között, miután az Európai Tanács által a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások irányelveiről összeállított tervezet gyakorlatilag vétójogot adna Spanyolországnak a Gibraltárt érintő döntésekben.

A Downing Street által a kormányfő nevében vasárnap kiadott rövid nyilatkozat szerint Theresa May a nap folyamán telefonon beszélt a gibraltári önkormányzat vezetőjével, Fabian Picardóval, akit biztosított arról, hogy az Egyesült Királyság "rendíthetetlenül" támogatja a jövőben is Gibraltárt és népét.

A londoni miniszterelnöki hivatal nyilatkozata szerint a brit kormány soha nem járulna hozzá, hogy Gibraltár lakossága szabadon és demokratikusan kifejezésre juttatott akarata ellenére más ország fennhatósága alá kerüljön, és nem is kezd tárgyalásokat Gibraltár szuverenitásáról a terület egyetértése nélkül.

Gibraltáron 2002-ben már tartottak egy népszavazást arról, hogy a lakosság szeretne-e megosztott brit és spanyol fennhatóság alatt élni, de a résztvevők 98,5 százaléka elvetette ezt a megoldást.

A Gibraltár ügyében most kirobbant vita közvetlen előzményeként Theresa May szerdán bejelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindította - az Egyesült Királyság kilépési folyamatát az Európai Unióból.

May 2 200 szavas levele, amelyet Sir Tim Barrow brit EU-nagykövet adott át Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, nem említette a brit korona fennhatósága alá tartozó Gibraltár sorsát.

A Tusk által két nappal később ismertetett válaszlevél-tervezetben, amely felsorolja az EU által javasolt fő tárgyalási irányelveket, London számára váratlanul szerepelt egy olyan kitétel, amely szerint a brit kormány és az EU közötti majdani kilépési megállapodás akkor terjeszthető ki a Spanyolország déli csücskén fekvő területre, ha erről London és Madrid külön megállapodik.

Londoni értelmezés szerint ez gyakorlatilag vétójogot adna Spanyolországnak a Gibraltárt érintő döntésekben.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap forrásai szerint Fabian Picardo többször is kérte a brit kormányt, hogy az 50. cikkelyt aktiváló levél külön térjen ki Gibraltárra, és szögezze le, hogy az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatrendszeréről szóló megállapodásnak a terület is legyen részese.

A brit lapnak nyilatkozó gibraltári források szerint azonban Theresa May a spanyol kormány külön kérésére hagyta ki Gibraltárt az 50. cikkely aktiválását bejelentő leveléből - figyelmen kívül hagyva a brit külügyminisztérium fenntartásait is -, ám Madrid ezzel egy időben kilobbizta az EU-nál, hogy a válaszlevél-tervezetben szerepeljen Gibraltár kérdése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS