2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életfogytiglant kér az ügyész a török puccskísérlet 45 vádlottjára

2017. március 31. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Egyenként 303 év súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért pénteken az ankarai főügyészség a tavaly július 15-ei török puccskísérlet 45 résztvevőjére - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az érintett katonák a vád értelmében az Ankara mellett fekvő Akinci légitámaszpontról irányították a történéseket az incidens éjszakáján, és az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának tagjaként vettek részt a hatalomátvételi kísérletben. A hálózatot Törökország terrorszervezetnek tekinti.

A pernek összesen 481 vádlottja van, köztük egy vezérezredes, 6 vezérőrnagy, 18 dandártábornok, 22 ezredes, 26 alezredes, 33 őrnagy, 56 százados, 62 főhadnagy, 115 hadnagy és 132 őrmester.

A vádirat utal a török fővárosban végrehajtott számos légicsapásra, egyebek mellett a török parlament épülete ellen és az elnöki palota közelében elkövetett támadásokra. A szöveg alapján 25 darab F-16-os vadászbombázó szállt fel a támaszpontról az incidens éjszakáján és 11 légicsapást hajtott végre. A bázis két vadászpilótája még a Recep Tayyip Erdogan török elnököt szállító repülőgépet is üldözőbe vette.

A tavaly júliusi puccskísérletben a török vezetés szerint 249 ember vesztette életét, 2193-an megsebesültek. Ankara azt állítja, hogy az államcsínyt Gülen tervelte ki, s hogy a gülenisták hosszú évek alatt beszivárogtak az államigazgatásba és a hatalom megdöntésére készültek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS