2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel: az EU fair tárgyalásokra törekszik a britekkel

2017. március 29. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy fair és konstruktív legyen a brit uniós tagság megszüntetésről (Brexit) rövidesen kezdődő tárgyalási folyamat - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában kiemelte: Theresa May-jel kedden telefonon folytatott megbeszélésén a brit kormányfő biztosította arról, hogy London is méltányos, és az együttműködés elvén alapuló tárgyalásokra törekszik.

Az Európai Unió "történelmileg egyedülálló sikertörténet", és ezen nem változtat, hogy elveszíti Nagy-Britanniát, egy "fontos és erős tagját" - szögezte le Angela Merkel.

A Brexit-tárgyalások első szakaszában a tagság megszüntetésének feltételeit kell kidologozni, a második szakaszban pedig az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyrendszerét kell kialakítani. Az a legfőbb cél, hogy szoros partneri kapcsolat alakuljon ki, és az uniós tagság megszüntetése a lehető legkevésbé érintse a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárokat - mondta a német kancellár.

Kiemelte, hogy az EU-t és Nagy-Britanniát közös értékek kötik össze. Ezekre az "értékekre és méltányos szabályokra építve a jogok és kötelességek kiegyensúlyozott rendszerét lehet felépíteni" - tette hozzá Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy a tárgyalási folyamat során meg kell őrizni az Európai Unióban maradó 27 tagország egységét.

A kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának egy más ügyben - Innováció, növekedés, jövő címmel - tartott konferenciáján elmondott beszédében kiemelte: a német kormány felkészült a Brexit-tárgyalásokra, és ugyan soha nem akarta, hogy Nagy-Britannia távozzon az EU-ból, tiszteletben tartja a brit választók döntését és igyekszik optimális megoldást találni az egyeztetések napirendjére kerülő kérdésekre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS