2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A spanyolok 4,2 milliárd eurót költenek a katalán infrastruktúrára, hogy a józan ész érvényesüljön a nacionalista törekvésekkel szemben

2017. március 28. 19:54, utolsó frissítés: 19:54

A spanyol kormány 4,2 milliárd eurót költ a katalán infrastruktúra fejlesztésére 2020-ig - jelentette be a spanyol miniszterelnök A jövőhöz kapcsolódva elnevezésű konferencián Barcelonában kedden, és kérte a katalán társadalom támogatását, hogy a józan ész érvényesüljön a nacionalista függetlenségi törekvésekkel szemben.

Annak, aki kormányoz, a fő feladata a problémák megoldása, nem pedig a létrehozása - mondta Mariano Rajoy beszédében, amelyben az összhang helyreállítása, és a hidak újraépítése mellett érvelt, és ajánlott párbeszédet a spanyol állam részéről Katalóniának.

Mariano Rajoy hangsúlyozta: kormánya sosem hanyagolta el Katalóniát, még a gazdasági válság legrosszabb pillanataiban sem. 2012 óta 62 milliárd eurót juttatott az autonóm közösségnek, hogy garantálja intézményei működőképességét. Az állami vasúti beruházások 48 százaléka is ide érkezett - tette hozzá.

Mint mondta, most lehetőség nyílt további 4,2 milliárd euró értékű fejlesztésre, amelyből a legnagyobb tétel, 1,8 milliárd euró a Rodalies nevű, helyi érdekű vasúti hálózat fejlesztése, amelyet naponta mintegy 400 ezren használnak.

További 285 millió euróból fejlesztik a vasúti összeköttetést a barcelonai El Prat repülőtér és a Sants vasútállomás között, 240 millió euró jut a katalán repülőterek fejlesztésére.

További 850 millió eurót fordítanak az autóutak bővítésére és javítására, valamint 590 millió eurót szánnak kikötőfejlesztésre - részletezte.

A miniszterelnök bejelentette, hogy 2020-ra elkészül az úgynevezett Földközi-tengeri folyosó, amely az Ibériai-félsziget keleti partján kilenc tengeri kikötő számára jelent korszerű vasúti összeköttetést, a déli Algecirastól egészen az észak-keleti francia határig.

A sajtóban megjelent beszámolók szerint a miniszterelnök beszéde alatt a konferencián nem képviseltette magát a katalán kormány. Carles Puigdemont katalán elnök épp az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol körútján a katalán kormány politikájáról, és a függetlenségi törekvésekről tart előadásokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS