2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letartóztatták a fehéroroszországi tüntetések egyik vezetőjét

2017. március 25. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

Fehéroroszországban a hatóságok őrizetbe vették Vlagyimir Neklajev ellenzéki vezetőt, aki a szombatra a fővárosba, Minszkbe meghirdetett engedély nélküli megmozdulás egyik szervezője - közölte Facebook oldalán Alesz Lipaj, a független Belapan hírügynökség igazgatója.

Beszámolójában azt írta, hogy szombat hajnalban vették őrizetbe Neklajevet, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét. A rendőrség a férfit a fehéroroszországi Breszt városában szállította le a vonatról, amellyel a lengyel fővárosból, Varsóból érkezett vissza hazájába.

Neklajev a hét évvel ezelőtti elnökválasztás egy másik jelöltjével, Mikalaj Sztatkeviccsel március 25-ére meghirdette A haragos fehéroroszok menetét, amellyel a hatóságok szociális- és gazdaságpolitikája ellen akarnak tiltakozni.

Egyelőre nem ismeretes, hogy Mikalaj Sztatkevics hol tartózkodik, és részt vesz-e az akcióban.

A városi hatóságok korábban elutasították az ellenzékiek által javasolt menet formáját és útvonalát, javasolták, hogy a rendezvényt egy parkban tartsák, ezt azonban az ellenzékiek nem fogadták el.

A fehérorosz fővárosban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, a rendvédelmi erők - évek óta nem látott módon - automata fegyverekkel járőröznek.

A tiltakozó megmozdulás előtt a héten Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy harcosok fegyveres provokációra készülnek. Ezt követően 26 embert őrizetbe vettek "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt és 29 házkutatást tartottak.

Az államfő helyi vállalati kollektívák képviselői előtt kedden a Mogiljovóban tartott találkozóján azt is állította, hogy "az egyes országok szakszolgálatai" által irányított "ötödik hadoszlop" (ezzel a fehérorosz ellenzékre utalt) kísérleteket tesz a belpolitikai helyzet destabilizálására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS