2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halálos áldozata is van az ukrajnai lőszerraktártűznek

2017. március 24. 12:17, utolsó frissítés: 12:30

Már halálos áldozata is van a kelet-ukrajnai Harkiv megye egyik lőszerraktárában történt robbanásoknak és tűzvésznek - közölte pénteken Mikola Csecsetkin, a katasztrófavédelmi szolgálat vezetője Kijevben.

Egy 66 éves nő holttestére bukkantak egy erősen megrongálódott lakóház romjai alatt. Az épületet egy felrobbant lövedék repeszei találták el.

Előző nap a helyi rendőrség arról számolt be, hogy egy 54 éves nőt kórházba szállítottak azután, hogy halántékon találta el egy lövedékrepesz.

A védelmi minisztérium sajtóosztályának közleménye szerint péntek reggelre jelentősen csökkent a robbanások intenzitása, ezért a hadsereg műszaki szakértői hozzáláthattak a fel nem robbant lövedékek hatástalanításához.

A Harkiv melletti Balaklija városánál 368 hektár területen elterülő lőszerraktárakban csütörtökre virradóra történt az első robbanás, és hatalmas tűz ütött ki kisebb-nagyobb intenzitású robbanások kíséretében. Raktárakban 138 ezer tonna lőszert, köztük nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak.

A vizsgálatot végző hatóságok elsődleges feltételezése, hogy diverzáns akciót követtek el, azaz szándékos robbantásról van szó. Nem zárták ki ugyanakkor azt sem, hogy emberi hanyagság okozta a tragédiát.

A katasztrófát követően a helyszínre utazott Volodimir Hrojszman miniszterelnök, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről. Sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy akár egy hétig is eltarthat, amíg megszűnnek a robbanások és sikerül eloltani a tüzet a létesítmény egész területén.

Közben az önkényesen kikiáltott szakadár Luhanszki Népköztársaság "népi milíciájának" szóvivője azt állította, hogy a raktárban szolgálatot teljesítők közül több mint 70 katona, illetve ott dolgozó polgári alkalmazott szenvedett sérüléseket, Kijev viszont igyekszik ezt eltitkolni a közvélemény elől. Eddig egyetlen katona vagy alkalmazott sérülését nem erősítették meg a hivatalos ukrán szervek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS